Am mai spus in repetate randuri ca regulile de neeticheta sunt o extensie a regulilor de conduita din viața reala. Atunci cand suntem in spațiul virtual trebuie sa ne purtam cu același respect cu care ne-am adresa persoanelor cu care discutam fața in fața. Cum relațiile sociale și mai ales cele din social media sunt in permanenta evoluție pot spune ca regulile prezente mai jos sunt doar niște repere care sa ne ghideze activitatea pe Facebook și care sa ne faca experiența socializarii cat mai placuta. De aceea va incurajez sa adaugați sau sa modificați tot ce vi se pare potrivit pentru a le adapta la nevoile personale.

Gandiți inainte sa postați.

Gandiți-va daca ceea ce postați pe porfilul Dumneavoastra este: necesar – Este nevoie ca orice amanunt din viața noastra sa apara pe Facebook? Orice culoare de unghii sau pranzul de astazi? A 100-a poza cu motanul nostru care doarme pe laptop sau banalul pahar de Tall Latte de la Starbucks? Sau poate 30 de poze deodata cu copilul nostru care alearga in parc? Gandiți-va daca este o informație pe care prietenii de pe Facebook o pot folosi la ceva. Gandiți-va daca postarile voastre fac placere sau doar „inunda” News feed-ul celorlalți cu balast. ofensator – Lista de prieteni de pe Facebook conține persoane din diverse stadii ale educației noastre, de la diverse locuri de munca, prieteni de pe strada pe care am copilarit sau prieteni ai prietenilor noștri cu care ne-am intalnit ocazional la petreceri. Domeniile in care activeaza ei sunt de asemenea foarte variate, la fel sunt și preferințele, orientarile culturale sau religioase. Inainte de a posta ceva verificați ca nimeni din lista sa nu se simta jignit. Este valabil și pentru pozele in ipostaze compromițatoare ale cunoscuților. Imaginați-va ca pot fi vazute de șefii acestora care pot proiecta purtarea lor de la petrecere asupra performanțelor de la serviciu. Daca nu poate fi spus cu voce tare sau daca nu poate fi pus la avizier, nu are ce cauta nici pe Facebook.

Respectați intimitatea. Nu toți dorim sa impartașim evenimente din viața noastra pe Facebook. Am vazut de curand o urare de genul „Sa va traiasca bebelușul!” pe Timeline-ul unei prietene care n-a pomenit niciodata ca ar fi insarcinata sau ca a adus pe lume un copil. Prietenilor apropiați ne-a spus personal. Dupa acea urare au aparut și altele. Gestul in sine nu este unul urat, insa nu respecta intimitatea. Este ca și cum cel care face urarea face și anunțul venirii pe lume a acelui copil, ori acest lucru este privilegiul parinților. Este valabil și pentru pozele de la cununia/botezul/logodna prietenilor noștri. Evitați sa postați poze cu tortul de la nunta unor amici inainte sa ii consultați pe ei cu privire la acest lucru. Este posibil ca aceștia sa aștepte pana apar pozele profesionale facute de fotograful renumit pe care l-au angajat. Este doar un exemplu.

Intaietatea unui anunț. Pentru anumite vești importante, experții in eticheta recomanda sa folosiți vechile tehnici de comunicare – intalnirile sau apelurile telefonice. Familia și prietenii intimi ar trebui notificați personal, apoi puteți posta informația și pe Facebook.

Tonul și emoticoanele. Un utilizator manierat nu țipa (nu folosește majuscule) la ceilalți și știe semnificația fețelor zambitoare.

Raspundeți atunci cand cineva comenteaza la statusurile Dumneavoastra. Raspundeți intrebarilor. Daca nu o veți face, este posibil ca prietenii Dumneavoastra sa se simta ignorați. Aceasta este esența Facebook, nu? Interacțiunea. Comunicarea. Cand cineva te recomanda sau te complimenteaza, cel puțin puteți apasa butonul „Like” in semn ca ați vazut și apreciați gestul.

Scrieți corect. Fara greșeli gramaticale. Folosind corect punctuația. Felul in care scrieți spune multe despre Dumneavoastra. Am intalnit persoane educate care spuneau ca nu mai pun cratima de lene. Cate milisecude iți ia sa apeși o tasta?

Evitați sa comentați prea mult și sa apreciați orice postare a unei persoane anume. Gestul poate fi interpretat complet diferit. Cu noile reguli de afișare ale Facebook este puțin probabil ca absolut toate statusurile unui prieten sa va apara in News Feed. Nu este un secret ca ne „verificam” prietenii, dar incercați sa nu deveniți o pacoste de care toata lumea fuge.

Nu acceptați cereri de prietenie de la straini. Ideea acestei rețele este sa socializați cu prieteni nicidecum cu necunoscuți. Nu este manierat nici sa lansați cereri catre persoane pe care nu le cunoașteți. Popularitatea unei persoane nu este data de cați prieteni are pe Facebook, ci de cați prieteni adevarați are in viața reala.

Daca pe langa userul personal aveți și o pagina pe Facebook, nu va terorizați prietenii cu activitatea paginii. Cei carora li s-a parut interesanta pagina Dumneavoastra va urmaresc deja. Celorlalți nu trebuie sa le purtați pica. Este valabil și pentru cei care se joaca pe Facebook.

Nu este considerat nepoliticos sa ștergeți pe cineva din lista de prieteni, sa ascundeți anumite postari de anumite persoane. Este profilul Dumneavoastra și puteți face excat ceea e doriți cu el.