“Diaspora Voteaza” reprezinta o campanie pentru introducerea unui mecanism alternativ de vot pentru cetatenii romani din strainatate, organizata de GRSPSociety (Asociatia Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti).
Campania are ca scop rezolvarea unei deficiente majore pentru alegatorii romani din strainatate: participarea la procesul democratic al alegerilor. Un procent de 15% dintre cetatenii romani se afla in afara tarii, insa voturile lor au reprezentat doar 1,39% din totalul voturilor la ultimele alegeri prezidentiale. Aceasta discrepanta este cauzata si de costurile mari pe care le presupune deplasarea la sectiile de votare, dar si de problemele administrative din sectiile de vot. Cu acest scop au fost organizate 17 dezbateri cu cetateni romani din 11 tari si au fost colectate chestionare de la romani din 26 de tari. In urma analizei solutiilor, GRSPSociety propune introducerea votului prin internet prin intermediul unui ‘policy paper’ care este prezentat astazi, in cadrul conferintei de la Palatul Parlamentului.
“Legislativul este prezent la aceasta dezbatere in egala masura cu executivul. Vom afla daca aceasta problema mai exista pe ordinea de zi in agenda politica”, a inceput discutiile Marian Voicu, care joaca rolul de moderator al dezbaterii de astazi. Conferinta debuteaza cu prezentarea documentului de politici publice.
Radu Tatucu, Presedinte GRSPSociety si unul dintre membrii fondatori ai organizatiei: “GRSPSociety a fost infiintata in 2008 si functioneaza exclusiv pe baza de voluntariat. Asociatia are peste 1.300 de membri din mai multe tari care lucreaza in institutii de stat, corporatii, ONG-uri etc. Suntem organizati pe 18 grupuri de lucru pe diverse domenii. “Diaspora voteaza” este unul din proiectele noastre principale, mai sunt si proiectele “Educatia conteaza”, “Arcadia” si altele.
Update: Andrei Popovici, Vicepresedinte GRSPSociety si coordonator al proiectului: „Problemele urmarite sunt: faptul ca din ce in ce mai multi romani pleaca in strainatate si foarte putini dintre ei participa la vot. Ca solutii posibile, ne-am gandit la votul prin internet. La sfarsitul lunii decembrie, vom finaliza o petitie online in favoarea votului in strainatate. Anul viitor, dorim sa gasim un partener din lumea politica si unul din partea ONG-urilor pentru implementarea acestui proiect”.
Mai departe, au fost prezentate informatiile din documentul de politici publice. Spre exemplu, in Spania, la ultimele alegeri, la o sectie de votare au revenit aproximativ 20.000 de alegatori. Romanii din straintate au drept legal si moral de a-si exercita dreptul de vot la alegeri. Un studiu din 2008 arata ca de la romanii din straintate au revenit numai in taxe si impozite 10 mld de dolari, prin urmare ei au o importanta majora.
Avantajele votului prin internet sunt: costuri reduse de operare, folosirea experientei celorlate state, gradul de securitate (sistem supus unor teste riguroase de securitate inainte, monitorizare in timp real), posibilitate depistarii votului dublu si in timp se va ajunge la imposibilitatea votului dublu, acces facil, nu implica un cost suplimentar, accesibil pentru populatia tanara, independenta fata de serviciile postale ale alor tari, poate fi folosit mult mai usor decat votul prin corespondenta.
Reprezentantul Centrului de resurse juridice a punctat: “Pentru ca votul sa fie efectiv, statul trebuie sa puna la dispozitie mijloacele necesare pentru a fi exercitat.”
Update: Bogdan Popescu, seful derviciului de Relatii externe al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) a mentionat ca este esentiala constituirea unui registru electoral in care sa se regaseasca si cetatenii din strainatate. “Fata de votul prin corespondenta, votul electronic are mai multe avantaje, iar investitiile necesare vor fi amortizate”, a mai afirmat Bogdan Popescu.
Cristian Parvulescu a sustinut de la inceput acest proiect. Retinut la Bruxelles, el a transmis o inregistrare cu opinia sa: „Votul prin internet reprezinta o mare oportunitate politica si electorala. Am putut intra in contact, in special, cu tinerii din diaspora. Toti au fost de acord ca aceasta este solutia. Daca avem incredere in banci pentru tranzactiile pe internet, cred ca putem avea incredere si in Autoritatea electorala permanenta pentru acest vot.”
Raymond Luca, Iosif Koto, Ema Sosnovski si Varujan Pambuccianau fost reprezentanti din grupurile parlamentare care au dat curs invitatiei la panelul de discutii.
Update: Raymond Luca, senator PNL intr-un colegiu care cuprinde comunitati din diaspora. „Exista diaspora celor care se afla temporar in strainatate. Exista si diaspora reprezentata de Colegiul 2, in care ma aflu eu. Aceasta diaspora este a romanilor plecati permanent. Multi dintre ei nu au documente valabile cu care sa se poata prezenta la vot. Este necesar acest registru electoral, insa suntem in anul 2010 si nu cred ca se mai poate realiza unul pentru urmatoarele alegeri. In primul rand trebuie sa stim cine voteaza, pentru ca altfel totul este o loterie”, a precizat Raymond Luca. “Sustin votul electronic pentru ca ar fi cel mai reprezentativ. Exista o lege care prevede confidentialitatea datelor personale, cnp-ul este strict secret. Daca nu exista probleme legate de securitatea informatiilor in platile facute in strainatate, nu stiu de ce nu s-a putea face si votarea.”
Votul din diaspora a contat la alegerile prezindetiale, a fost decisiv. Diaspora a contat si in 2008 si in 2009. Exista un proiect in lucru la Ministerul afacerilor externe pentru votul prin corespondenta. Mai exista un proiect si in Camera Deputatilor, insa votul prin corespondenta ar rezolva partial problema, a mai punctat senatorul PNL. “Insa, totul depinde de acest registru, care nu stiu cum se va realiza, pentru ca este greu, aici sunt mai putin optimist”, a mai spus Raymond Luca.
Update: Iosif Koto, Deputat UDMR pentru diaspora, a declarat: “Garantarea dreptului de vot pentru cetatenii din diaspora trebui sa fie o prioritate pentru legislativ. Argumentul numarul unu este spiritul constitutional, urmeaza argumentul demografic.” “Daca luam in considerare potentialul cercetatorilor, marim competitivitatea si creativitate comunitatii noastre. Este un potential electoral deosebit. Ajungem la concluzia ca sarcina legiuitorului este sa modifice legislatia electorala.”
Ema Sosnovski, Sef Birou Parlamentar Mircea Lubanovici, a luat cuvantul precizand, ca, din proprie experienta stie ca multi cetateni din diaspora au probleme cu actele necesare pentru vot. Domnul deputat Mircea Lubanovici sustine initiativele privind aceasta problema, a precizat Ema Sosnovski.
Update:Monica Macovei, Europarlamentar, grup PPE, a avut o interventie video, in care a punctat: „Pentru a fi pus in practica, trebuie sa exista vointa politica. Va fi greu, dar trebuie sa luptati, pentru ca pana la urma vom reusi sa introducem votul electronic.”
Un participant la dezbatere a subliniat ca votul online reprezinta, de fapt, o conditie pentru imaginea Romaniei dupa aderarea la spatiul Schengen. In plus, Raymond Luca a mai adaugat: “Este necesara desfiintarea sectiilor speciale, care sa fie compensate prin votul prin corespondenta.”
Update: Bogdan Popescu, reprezentantul Autoritatii Electorale Permanente, a mai precizat: ” Prevenirea fraudarii sau a votului multiplu s-ar putea face prin informatizarea sistemului electoral. El a mai precizat ca vede ca alternativa si votul prin sms, modalitate care este luata in calcul de anumite tari.
Update: Ovidiu Voicu, Program Manager Fundatia Soros Romania, a dorit sa precizeze: „Legea electorala prevede ca pana in 2012 sa fie realizat registrul electoral permanent al tuturor cetatenilor si tot legea prevede ca pana in 2012, MAI sa implementeze cartile de alegator.” Prin urmare, daca prevederile legii sunt puse in practica, si se realizeaza un sistem de vot bine pus la punct, s-ar rezolva o buna parte din probleme.
Update: Varujan Pambuccian, Deputat – Uniunea Armenilor din Romania, a ridicat o problema a votului electronic legata de mediul in care se face votul electronic. Este esential sa existe un mediu controlat corespunzator. Trebuie sa existe certitudinea ca mediul in care voteaza persoana respectiva este bine controlat, nu sa se faca acasa, de la calculator. “Altfel, sunt de acord cu acest demers, insa votul trebuie sa fie direct si secret”, a mai subliniat Varujan Pambuccian.
Update: Reprezentantul Directiei pentru Romanii de pretutindeni a precizat: “Exista un proiect de lege pentru votul prin corespondenta care a ajuns pe masa presedintelui tarii si asteptam sa ajunga in Parlament. Noi am ajuns la concluzia ca, in contextul actual, si avand in vedere cele 3 milioane de romani de peste hotare, trebuie sa existe modalitati alternative de vot.”
Raluca Teodor, reprezentanta a GRSPSociety, a incheiat discutiile afirmand ca spera ca “va exista o aprobare din partea Parlamentului intr-un viitor apropiat pentru acest proiect pentru ca pana la urma, tot aici vom ajunge.”