În ultimii ani, din cauza pandemiei de coronavirus, toate profesiile și domeniile de activitate au avut de suferit. Unele au fost oprite, iar altele au trebuit să se reinventeze pentru a face față valului de solicitări. Este și cazul serviciilor psihologice. Cei mai mulți specialiști s-au adaptat noii realități și a apărut astfel – psihologul online. 

Ce este psihoterapia online?

Mulți ar spune că psihoterapia online este o soluție pentru aceia dintre noi care, din diferite motive,  nu putem merge la un cabinet. În această situație, serviciile de consiliere psihologică ne sunt oferite prin internet, indiferent unde ne-am afla. Procesul de consiliere este similar cu cel al ședințelor față în față. Singura diferență atunci când alegem un psiholog online este că medierea se face folosind toate mijloacele tehnologice. Serviciile unui psiholog online pot fi accesate prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau al conferințelor audio-video și are loc în timp real. 

De ce să apelezi la un psiholog online? 

Iată câteva dintre beneficiile pe care le putem avea atunci când alegem un psiholog online: 

1.Costuri reduse 

Psihoterapia online ne oferă acces la ședințe din confortul casei noastre sau de oriunde ne aflăm. În felul acesta, nu mai pierdem timp pe drum către cabinetul specialistului.  

2.Mult mai confortabil 

Unul dintre motivele pentru care din ce în ce mai mulți oameni apelează la serviciile de psihoterapie online este comoditatea. Deținem controlul asupra locului în care vrem ca ședința să aibă loc. 

3.Timp mai mult pentru noi 

Pentru a vorbi cu psihologul online este nevoie doar să deshidem laptopul, tableta sau telefonul și să ne conectăm la internet. Ne permite ca odată cu încheierea ședinței să trecem cu ușurință la sarcinile de zi cu zi. 

4.Acces la o gamă largă de psihoterapeuți și psihologi

Când alegem sa facem sedinte cu un psiholog online nu mai suntem constrânși de locație, programul imprevizibil al nostru sau al terapeutului și ne putem alege specialistul din orice colț al lumii. 

5.Confidențialitatea 

Psihoterapia online ne înlătură orice temeri pe care le avem legate de faptul că ne-ar putea vedea cineva când intrăm sau ieșim de la cabinetul psihologului. În cazul ședințelor online, pentru mai multă intimitate ne putem pune chiar și căști. 

Iar la finalul ședinței cu psihologul online, plata poate fi făcută cu cardul sau prin transfer bancar. 

Este eficienta terapia online – ce spun studiile?

Într-un studiu din septembrie 2005, specialiștii au trecut în revistă câteva particularități ale relaționării online. Ei spun că, într-o întâlnire normală, faţă în faţă, se comunică într-o manieră senzorială ce presupune recepţionarea informaţiilor  prin  aproape  toate  simţurile,  fapt  ce  include  în  principal  existenţa  sunetelor  şi  a comportamentului  nonverbal.  Într-o conferinţă  video  sunt  incluse  ambele,  în  comunicarea  telefonică există doar vocea, în timp ce într-o comunicare prin e-mail nu mai apare nimic din acestea.

Citeste si: De ce meditatia nu functioneaza intotdeauna si ce sa facem in legatura cu aceasta

Oamenii de știință mai subliniază următoarele avantaje ale psihoterapiei online:  

– prezenţa indicatorilor  auditivi  şi kinestezici ce oferă informaţii  valoroase  pentru  înţelegerea  clientului  sau a  stării  acestuia; 

– sporirea  intimităţii,  a încrederii şi a implicării în relaţia terapeutică, datorită prezenţei fizice a terapeutului; 

– reducerea neînţelegerilor, a exagerărilor, a reacţiilor de proiecţie;

– uşurinţa de a comunica în cazul anumitor persoane care vor putea să se exprime mai rapid şi mai efficient. [1]

Ca orice, și psihoterapia online are și dezavantajele sale. Iată care sunt acestea: 

1. Dificultăți tehnice

Pentru a putea lucra optim, este nevoie de o conexiune bună la internet, conexiune la care încă nu are chiar toată lumea acces. 

2. Lipsa de intimitate

Un alt aspect care poate interveni ca piedică este lipsa intimității. Unele persoane locuiesc în spații mai mici sau cu copii mici, ceea ce poate face mai dificil să aibă parte de timp și spațiu personal intim. 

3. Nepotrivită pentru chestiuni psihiatrice mai serioase sau pentru familii mari

Terapia online funcționează mai greu în cazurile psihiatrice mai severe. În aceste condiții, psihoterapia din cabinetul fizic tinde să dea roade mai bune și mai rapide.

În psihoterapia online este mai dificil de lucrat în cazul familiilor numeroase. Este important ca terapeutul să poată vedea cât mai bine fiecare membru al familiei, lucru ce este destul de dificil de realizat online.

Referinte:

[1] https://www.researchgate.net/publication/318307723_Interactiunea_psiholog-calculator_si_revolutia_tehnologica_a_psihoterapiei