Daca consumi doar proteine ​​de origine animala fara a include alimente bogate in fibre si reduci considerabil aportul de carbohidrati, poti cadea intr-o stare de cetogeneza.

Astazi exista multe tendinte cand vine vorba de mancare. Cu toate acestea, nu toate sunt bune pentru sanatatea ta. De fapt, multi poarta diverse riscuri. Este cazul dietei bogate in proteine ​​sau al dietei proteice, un model alimentar bazat in principal pe consumul de alimente bogate in proteine, precum carnea.

Asa cum sunt cei care pledeaza in favoarea consumului de legume, fructe, cereale integrale etc., sunt cei care decid sa mizeze pe consumul de alimente cu continut ridicat de proteine, mai presus de restul. Problema este ca acest lucru te poate impiedica sa consumi o dieta echilibrata, in care se obtin toti nutrientii de care organismul are nevoie pentru a-si indeplini functiile corect si, desigur, sa fie sanatos.

Dieta bogata in proteine ​​si posibilele sale riscuri

Tindem sa credem ca o dieta bogata in proteine ​​este sanatoasa si benefica pentru sanatatea noastra. Cu toate acestea, realitatea este alta. Consumul ridicat de alimente bogate in proteine ​​va poate afecta in mai multe moduri. 

Axandu-ne doar pe consumul de alimente bogate in proteine, putem reduce sau chiar elimina consumul altor alimente, ai caror nutrienti sunt la fel de necesari pentru sanatate.

In prezent exista controverse cu privire la cresterea consumului de proteine ​​in alimentatia zilnica, si cu atat mai mult daca aceasta crestere este strans legata de scaderea altor nutrienti esentiali pentru functionarea organismului, precum carbohidratii si fibrele alimentare.

Pentru a urma o dieta bogata in proteine ​​sau bogate in proteine, este necesar sa se tina cont de cateva aspecte de baza:

  • Cunoasteti alimentele care furnizeaza proteine: pe primul loc sunt alimentele de origine animala (cum ar fi carnea, pestele, puiul, branza si produsele lactate), pe locul doi sunt leguminoasele si nucile. Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca exista unele legume cu continut de proteine.
  • Determinati nevoia: o dieta hiperproteica este aceea in care recomandarile stabilite pentru necesarul zilnic de proteine ​​sunt depasite. In prezent este acceptat ca consumul de 1,2 g/kg/zi de proteine ​​este suficient pentru a acoperi cerintele nutritionale ale adultului normal.
  • In echilibru este cheia: nu va limitati proteinele doar la origine animala. Mananca alimente proteice pe baza de plante si combina-le cu carbohidrati pentru proteine ​​si fibre bune.

Efectele negative ale unei diete bogate in proteine

Un aport ridicat de proteine ​​ar putea duce la o serie de efecte negative asupra sanatatii (pe care le vom vedea mai jos). Prin urmare, este important sa luati in considerare care sunt riscurile consumului de o dieta bogata in proteine ​​inainte de a o adopta. Pe de alta parte, este intotdeauna recomandabil sa consultati acest lucru cu medicul si sa rezolvati orice nelamurire care ar putea aparea cu specialistul. 

Trebuie remarcat faptul ca cele mai recente cercetari nu au gasit o relatie directa intre consumul crescut de proteine ​​si afectarea organelor. Daunele acestui tip de alimentatie vine atunci cand alti nutrienti sunt redusi sub ceea ce este indicat, nu pentru simplul fapt de a creste aportul de proteine.

Mai multa munca pentru rinichi

Unul dintre riscurile de a consuma o dieta bogata in proteine ​​este ca sanatatea rinichilor ar putea fi afectata, desi ultimele studii nu au dovezi solide in acest sens. Mai exact, consumul acestui tip de alimente face ca rinichii sa fie nevoiti sa lucreze de doua ori mai mult pentru a-si putea indeplini functiile.

Cu alte cuvinte, atunci cand consumam o cantitate excesiva de proteine, dam mai multa munca rinichilor (cei responsabili cu eliminarea deseurilor din consumul de proteine) si daca aceasta se mentine pe termen lung ar putea fi un factor de risc pentru persoanele cu susceptibilitate la diverse boli de rinichi.

Risc crescut de a avea un dezechilibru nutritional

Daca te hotarasti sa faci acest tip de dieta, trebuie sa fii constient ca echilibrul nutritional al dietei este esential. Daca consumi doar proteine ​​de origine animala fara a include alimente bogate in fibre si reduci considerabil aportul de carbohidrati, poti cadea intr-o stare de cetogeneza.

Acest lucru nu trebuie sa fie negativ, desi ceea ce nu ar trebui sa fie niciodata redus in exces de fibre. Potrivit cercetarilor publicate in Jurnalul Central European de Sanatate Publica , consumul acestei substante este esential pentru a garanta o sanatate intestinala adecvata.

Unul dintre principalele riscuri ale unei diete bogate in proteine ​​este posibilitatea de a cadea intr-o stare de cetogeneza.

Consideratii inainte de a incepe o dieta bogata in proteine

  • Asigurati-va ca starea generala de sanatate este buna.
  • Alegeti de preferinta branzeturi si produse lactate semi-degresate sau degresate.
  • Evitati consumul de proteine ​​procesate (crnati, conserve, printre altele).
  • Ramai bine hidratat (asigura-te ca consumi suficienta apa pe tot parcursul zilei).
  • Consuma proteine ​​atat de origine animala cat si vegetala (legume, legume si nuci).

Inainte de a incepe o dieta bogata in proteine, consultati-va medicul si asigurati-va ca urmati instructiunile acestuia. Pe de alta parte, evita sa sari peste punctele pe care le-am mentionat mai devreme, pentru a nu-ti pune sanatatea in pericol. Retineti ca, oricat de atractive ar putea parea aceste diete din punct de vedere publicitar, in realitate, ele nu poarta atat de multe beneficii pe cat pretind ca fac.