Am stabilit deja prin articolele precedente ca exista in toate colțurile lumii agenții cu idei geniale, cu implementari ireproșabile care au avut succes rasunator, dar Romania ce face? Romania la ce nivel e? Observand campania OMV PETROM: Țara lui Andrei, respectiv proiectul Tabara Meseriașilor, am vazut ca nu se lasa mai prejos. Au o platforma ambițioasa, dedicata elevilor interesați de dezvoltarea lor personala.

Știi ce te-ar putea diferenția pe tine de un om de succes?

Ambiția și increderea. Dar ambiția este capatata atunci cand ai motivație și informație. Cand știi ce și de ce trebuie schimbat, cand știi unde și cum trebuie facut asta. Cat de mult a contat la un moment dat ca cineva sa creada in tine suficient de mult incat sa te determine sa faci ceva, sa ajungi undeva sau cineva, sa capeți increderea suficienta incat sa spui ca „DA! POT! DA, VREAU! DA, O SA REUȘESC!” ?

Pot spune cu sinceritate ca am avut multe momente in timpul liceului in care simțeam ca nu am direcție, ca nu am scop. Dupa liceu eu unde aveam sa ma duc? In ce direcție? Habar nu aveam. Mai apoi ma atrageau diferite domenii, dar nu știam ce se cauta in domeniul acela, cum se patrunde pe piața aceea, care sunt competențele și calitațile cautate, ce trebuie sa imbunatațesc la mine. Nu știam pentru ca nimeni nu m-a facut sa simt ca eu contez, ca eu pot face ceva, ca piața muncii, o jungla a supremației poate fi mediul in care eu sa ma descurc, ba mai mult: mediul in care eu sa fac o diferența, mediul in care eu o sa contez, in care oamenii, poate chiar o industrie o sa depinda de mine.

Prea ambițios? Deloc. Atata timp cat exista un om la care te-ai gandit cand ai citit randurile astea, iar oamenii sunt efemeri, inseamna ca exista o șansa, cat de mica, dar de ce sa nu o faci a ta? De ce sa nu fii tu persoana la care alți oameni se vor gandi cand vor citi aceste randuri? Știi ce te reține? Ambiția și increderea. Pe langa asta, munca și dedicarea, dar astea vin automat cu primele doua.

De ce are succes? Pentru ca e facut de oameni ambițioși, cu un vis in care cred, pentru oameni care vor sa iși depașeasca condiția și care au decis sa faca ceva in privința asta.

Credeam ca e doar un alt proiect prin care o companie mare atrage atenție, doar o alta campanie de responsabilitate sociala a unei companii care vrea sa distraga de la ce face de fapt (in cazul asta, poluare). Nu nu, oamenii aștia se spetesc sa indrepte imaginea meseriașilor in Romania, sa imbunatațeasca și sa grabeasca calificarea lor.

Cum? Prin ateliere teoretice și practice, prin intrarea in contact cu informații și oameni care sunt sus, care au ce-i invața, pe domeniul de care ei sunt interesați, in care ei vor sa activeze. Partea care mi-a facut mie pielea de gaina a fost receptivitatea acelor elevi, surpriza de pe fețele lor și mai ales zambetele alea un pic stanjenite și incurcate dar sincere pe care le afișeaza atunci cand au aflat sau ințeles ceva nou, cand vad ca sunt oameni acolo care le dedica timp și atenție. Chestia asta conteaza, iar mulți din afara o considera normalitate, sau mai rau, o considera neimportanta. E oricum greu sa fii un adolescent cu o situație materiala insuficienta, dar e cu atat mai greu sa ai posibilitați limitate și aspirații nelimitate. Asta inseamna potențial neexploatat și adolescența irosita. Cei de la OMV Petrom nu vor sa aibe asta pe conștiința.

Are sustenabilitate pe viitor? Da, pentru ca e proiectat și implementat de oameni cu resurse pentru oameni fara resurse, din medii sociale variate, care sunt obișnuiți cu parerea ca vor avea un job nu atat de bine privit in societate (pentru ca liceele tehnice/profesionale nu mai sunt vazute ca valoroase de mult, motiv pentru care multe s-au desființat), pentru ca vorbim aici de oameni in care nu se investește și nu se crede. Cum sa ai așteptari grandioase de la un copil care pleaca de la premisa asta? De la un copil in ochii caruia am citit doar resemnare? Resemnarea la 16 ani e o crima. O crima a creativitații și a viitorului. Este esențial sa le demonstrezi ca exista mai mult decat mediul imediat inconjurator, ca implicarea și dedicarea fac diferența.

Pe numere și pe varste, concret. Tabara meseriașilor implica atat elevi cat și tineri voluntari, undeva la 250-300 de suflete ambițioase și muncitoare, implicați in activitați de la 09:00 dimineața pana la 23:00 noaptea. Aceștia descopera impreuna importanța comunicarii eficiente, a vorbitului in public, a socializarii, a invațarii prin joc prin activitați de dezvoltare personala dar și prin ateliere practice la diverse companii din domeniul lor (de la mecanica auto pana la gastronomie, tematici imparțite pe saptamani).