Potrivit studiului “Managing Tomorrow’s People”, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), 28% dintre romani isi doresc sa inceapa o activitate pe cont propriu in urmatorii 10 ani. Pe de alta parte, 32% dintre respondenti afirma ca, in urmatorul deceniu, si-ar dori sa ocupe un post cu mai multe responsabilitati si un salariu mai mare. De asemenea, 40% declara ca in urmatorii 10 ani si-ar dori sa atinga un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea private.

Studiul PwC evidentiaza diferente semnificative intre barbati si femei cu privire la asteptarile profesionale. 46% dintre femei si-au exprimat dorinta de a petrece mai mult timp cu familia, in timp ce 43% dintre barbatii romani si-ar dori sa inceapa propria afacere in urmatorii 10 ani.

La nivel global, ponderea celor dispusi sa presteze o activitate de liber-profesionist este mai mica decat in Romania. Astfel, numai 20% dintre respondentii din strainantate afirma ca intentioneaza sa demareze o activitate pe cont propriu in urmatorii 10 ani.

In ce priveste diferente regionale interesante s-a mai descoperit ca apetitul pentru programul flexibil de lucru este deosebit de mare in Europa Occidentala si America de Nord. In plus, angajatii din America Latina sunt preocupati indeosebi de programele de dezvoltare profesionala. Cat despre accesul la retelele profesionale de socializare si la activitatile sociale aceasta inclinatie este pronuntata  in regiunea Asia-Pacific, pietele emergente din Africa, Orientul Mijlociu, Europa Centrala si de Est.

Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania, Peter de Ruiter, a opinat ca cei doi ani de recesiune au schimbat atitudinea angajatilor fata de conceptul de cariera. „Companiile trec de la modul de supravietuire la pregatirea pentru cresterea economica viitoare, dar sunt constiente ca a relua angajarile in momentul de fata le-ar expune la noi riscuri, in conditiile in care situatia economica ramane volatila. In consecinta, angajatilor existenti li se cere sa faca mai mult, cu mai putine resurse. Studiul nostru arata faptul ca angajatii incep sa resimta presiunea, un numar mare de respondenti indicand faptul ca isi doresc un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea privata”, a declarat Peter de Ruiter. Totodata, una din concluziile studiului a fost ca angajatorii ar trebui sa actioneze cu precautie pentru a nu se ajunge la un exod in masa al fortei de munca la momentul redresarii economiei.

Studiul Managing Tomorrow’s People, cerceteaza asteptarile pentru urmatorii 10 ani a peste 5700 de angajati din 113 tari din toata lumea.