Tanarul designer roman Ciprian Burzo a castigat un concurs al MIT Pandemic Response CoLab menit sa gaseasca solutii inovatoare pentru invelisurile fetei si echipamentele de protectie individuala (PPE). Burzo a participat la concurs cu un prototip de masca de fata inteligent care se poate conecta la un smartphone si integreaza senzori de temperatura si un sistem de ventilatie cu filtru.

„Masca sociala” realizata de tanarul designer roman se poate imperechea cu o aplicatie de dispozitiv mobil pentru a verifica apropierea purtatorului de ceilalti utilizatori si pentru a determina posibilitatea infectiei virale, potrivit Cci.mit.edu. Pentru a facilita purtarea mastii de catre persoanele alergice, masca de fata ar fi realizata din materiale precum policarbonatul sau polipropilena.

„Conectarea mastii cu smartphone-ul nostru este o optiune reala pentru viitor”, a spus Ciprian Burzo, citat de The Calvert Journal . „Ar trebui sa stim cine este infectat in zona noastra si sa fim informati pe smartphone-ul nostru despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar cateva dintre optiunile care vor aparea cu siguranta in masca viitorului. ”

Pe langa masca de fata inteligenta a designerului roman, celelalte idei castigatoare ale „Reimaginarii fetelor si provocarii PPE” au fost: aprovizionarea cu polietilena tereftalat (PET) din deseuri de plastic de unica folosinta in depozitele de deseuri africane pentru fabricarea halatelor de calitate medicala si a mastii de fata Maskarf care a plecat de la ideea de a folosi materiale durabile si usoare pentru a transforma mastile de fata in accesorii versatile, dar functionale, asemanatoare esarfelor.

Cat de bine face fata masca tu si altii proteja in aceste vremuri incercand? Nu foarte sigur? Nu esti singurul, motiv pentru care unul dintre castigatorii concursului Pandemic Response CoLab a fost Social Mask, o masca de fata inteligenta proiectata de romanul Ciprian Burzo.

Masca sociala este un capac transparent pentru nas si gura, cu senzori incorporati, care ofera o stare a sanatatii purtatorului in timp real.

Cu accent pe un aspect modern si usor, masca de fata proiectata de Ciprian Burzo ar fi fabricata din materiale precum policarbonatul sau polipropilena pentru a gazdui alergii, mentinand in acelasi timp functionalitatea.

Masca, inca in stadiul de prototip, poate fi construita prin imprimare 3D cu filament eco sau mai traditional, utilizand o matrita de turnare. In fata, designerul a imaginat un orificiu de aerisire, biosenzor si Bluetooth, in timp ce pe lateral exista un alt sistem de filtrare, senzorul de temperatura si afisajul acestuia.

Biosenzorul din fata poate detecta particulele virale si trimite informatiile catre purtator prin Bluetooth pe orice dispozitiv mobil asociat, astfel incat chiar si utilizatorii asimptomatici sa fie constienti de pericolul in care se afla.

La fel ca orice dispozitiv inteligent, Social Mask are o aplicatie insotitoare unde se pot accesa informatiile, precum si temperatura corpului detectata in timp real.

In plus, in cazul in care mai multi oameni folosesc aceasta masca, dispozitivul va putea face o harta de caldura a purtatorilor. In acest fel, masca va putea avertiza utilizatorul neinfectat sa se distanteze de utilizatorii infectati cu COVID-19.

Competitia MIT si MilliporeSigma a invitat atat persoanele fizice, cat si companiile „sa dezvolte solutii practice pentru provocarile prezentate de pandemia Covid-19 ”. Cele mai influente si inovatoare solutii selectate de comisia de judecatori au avut ocazia de a primi stimulente donate de sponsori.

„Mentinerea functionalitatilor de masca si PPE de astazi in acelasi timp sporindu-le purtabilitatea si aprovizionarea creativa este metoda cea mai sanatoasa din punct de vedere stiintific pentru a preveni transmiterea virala si a creste adoptarea”, crede Beattie, judecatorul MilliporeSigma. “Asteptam cu nerabdare sa ajutam la avansarea ideilor finalistilor pentru a deveni potentialele solutii de raspuns la pandemie”

Ramaneti la curent – va vom tine la curent cu progresele inregistrate de acest proiect si cu momentul in care va intra pe piata.