Zambila este o planta cu bulbi care se caracterizeaza prin parfumul spectaculos al florilor si frumusetea ei in general. Daca esti interesat sa stii ce aspecte ar trebui sa iei in considerare pentru a le cultiva si ca ele infloresc intr-un mod spectaculos, nu rata toate aceste sfaturi. In plus, iti spunem ce poti face cu bulbii lor odata ce termina de inflorit.

Cand se planteaza bulbii de zambile?

Cel mai bun moment pentru a planta bulbi de zambila va depinde in mare masura de tipul de bulb pe care il avem si de unde dorim sa-l plantam. In mod natural, zambilele sunt plante de exterior care sunt plantate toamna pentru inflorirea primaverii, deoarece aceste plante au nevoie de cateva saptamani de vreme rece pentru a inflori. In climatele blande , zambilele pot fi plantate si la inceputul iernii. Citeste mai multe despre plantarea zambilelor accesand acest link: https://faude.ro/.

Caracteristicile zambilelor

Zambila ( Hyacinthus spp. ) este o planta cu bulbi apartinand familiei Asparagaceae a carei origine este regiunea mediteraneana si sudul Africii. Dezvolta cinci sau sase frunze carnoase care sunt aranjate sub forma de rozeta si o floare frumoasa cu un miros imbatator care ajunge la 20 de centimetri.

De unde provine numele stiintific Hyacinthus? Conform mitologiei grecesti, a iubitului zeului Apollo care se numea Hyacinthus. Cea mai raspandita legenda spune ca atunci cand Jacinto a murit, el a devenit aceasta floare.

In mod traditional, Zambila, pe langa faptul ca este o planta de gradina cu bulbi, a fost cultivata in interior prin plasarea bulbului peste un recipient cu apa.

Inflorirea sa este frumoasa, dar de scurta durata. Se pastreaza in floare intre doua si trei saptamani dar, daca temperaturile sunt ridicate, va rezista mult mai putin. Exista diferite soiuri in diferite nuante: rosu, albastru, galben, alb… In general, infloresc primavara (martie) dar pot inflori si iarna prin fortarea bulbilor.

Zambile inflorite de iarna: ce sunt bulbii fortati?

Inflorirea majoritatii speciilor de plante este conditionata de doi factori: temperatura si lumina. Prin modificarea acestor doi factori principali, anumite specii pot fi facute sa infloreasca in afara sezonului lor normal.

Acest tip de modificare pentru a obtine o inflorire este cunoscuta ca tehnica de fortare si este foarte potrivita cu bulbi precum Hyacinth, Lilium si Hippeastrum. Ceea ce se face este supunerea becurilor la conditii speciale : refrigerare artificiala sau iluminare artificiala, ajungand sa se bucure de anumite plante care infloresc doar primavara si vara, iarna. Citeste mai multe aici.

Sfaturi de ingrijire a zambilelor

Irigare

Este important sa va asigurati ca nu ramaneti niciodata fara apa. In timpul infloririi, solul trebuie sa fie intotdeauna umed. Udarile trebuie sa fie frecvente, dar de putina cantitate. Mai presus de toate, trebuie sa evitati inundarea substratului pentru a evita ciupercile si putrezirea bulbilor.

Lumina si temperatura

In gradina, trebuie sa aiba multa lumina solara, dar fara soare plin constant. Acasa, trebuie asezat intr-un loc racoros si nu prea luminos. Astfel, vom face ca floarea sa se deschida incet si, prin urmare, sa reziste mai mult.

Podea

Becurile de zambila au nevoie de un sol usor, poros si bine drenat pentru a preveni putrezirea din cauza excesului de apa.

Daunatori

Nu este o planta excesiv de sensibila la atacul daunatorilor, dar poate fi afectata de:

– Nematode bulbi ( Ditylenchus dipsaci )

– Putregaiul bulbilor ( Sclerotinia bulborum )

Cum se planteaza bulbii de zambile?

Bulbii sunt plantati direct in pamant, in orice cutie de fereastra. Trebuie sa lasati mereu becul afara si, in momentul transplantarii, acesta va trebui acoperit cu aproximativ jumatate din el.

Poate ca nu stiti, dar pentru cultivarea zambilelor exista jacinteras, recipiente mici de sticla.

Zambile pentru cultivarea bulbilor de zambila (cultivare hidroponica)
Acestea se umplu cu putina apa si se adauga o lingurita de sare comuna sau o bucata de carbune.

Becul se aseaza pe jacintera, mereu cu varful in sus, fara ca acesta sa intre in contact cu apa din fund. Daca se uda, va putrezi.

Pe masura ce bulbul scoate frunzele, acesta trebuie plasat intr-o expunere umbrita in interiorul casei. Va rezista o saptamana, orice este nevoie pentru a obtine primele frunze, iar apoi poate fi asezat la lumina pentru a putea inflori.

In cazul plantarii lui afara, ceea ce trebuie sa faci este sa il asezi intr-o expunere insorita.