Ce s-a intamplat cu Kim Yo Jong, sora influenta a liderului de varf al Coreei de Nord? Unii spun ca Kim Jong-un ar putea sa-si fi retrogradat sora, poate ingrijorat de popularitatea si influenta ei in crestere, in timp ce incearca sa-si afirme autoritatea pentru a face fata problemelor economice ale tarii.

Rapoartele conform carora Kim Yo Jong este potentialul mostenitor al fratelui ei sunt periculoase, deoarece „ar putea ridica indoieli cu privire la puterea lui Kim si sanatatea lui”, a spus Oh Gyeong-seob, analist la Institutul pentru Unificare Nationala din Seul.

De aceea, Kim Jong-un incetineste putin proiectia politica a surorii sale.

Evolutia vine ca o surpriza deoarece Kim Yo Jong, care a fost admis ca deputat al Biroului Politic anul trecut, urma sa fie confirmat ca membru cu drepturi depline in timpul congresului Partidului Muncitorilor care s-a incheiat marti.

Orice personaj ambitios trebuie sa treaca prin Politburo, organismul pe care Kim Jong-un il consulta inainte de a lua decizii mari.

Pe masura ce congresul de opt zile a inceput saptamana trecuta, Kim Yo Jong, despre care se crede ca are 32 de ani, a ocupat un loc pe podiumul liderilor, stapanind in cea mai mare parte cadre in varsta si barbati.

Dar cand a fost anuntata lista celor 30 de membri titulari si supleanti ai Biroului Politic, numele sau nu era pe ea.

Kim Yo Jong ramane membru al Comitetului Central PT, un alt organism important. Dar cand a lansat miercuri o declaratie in care critica Coreea de Sud, a fost identificata drept „sef adjunct al departamentului”, o pozitie de nivel mediu.

Kim Jong-un incearca sa treaca prin „cele mai grave” dificultati pe care le-a avut vreodata aceasta tara de 25 de milioane de locuitori. Coreea de Nord sufera de probleme economice asociate cu coronavirusul, o serie de dezastre naturale si impactul sanctiunilor americane pentru nuclearul nord-coreean. program.

“Scopul congresului a fost de a consolida conducerea lui Kim Jong Un. Daca Kim Yo Jong ar fi fost admis ca membru cu drepturi depline al Biroului Politic, toata atentia s-ar fi concentrat asupra ei”, Ko Young-hwan, fost director adjunct al Strategiei Chinei, a declarat luni National Security, un grup de studiu supravegheat de agentia de spionaj sud-coreeana, intr-o emisiune de televiziune.

Fratii Kim sunt a treia generatie a dinastiei care a condus Coreea de Nord de zeci de ani. Conducerea sa este mostenita din cultul personalitatii care a inceput cu bunicul sau Kim Il Sung, fondatorul tarii in 1948.

Kim Yo Jong a castigat recunoastere internationala insotindu-si fratele in intalnirile sale cu Donald Trump si alti lideri mondiali in 2018 si 2019. Apropierea ei de fratele ei a facut-o sa creada ca este sefa lui de cabinet.

In Coreea de Sud, ea a devenit cunoscuta drept „mesager al pacii” , dupa ce a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna de la Phenian din 2018. Ea a fost primul membru al familiei conducatoare care a vizitat Coreea de Sud dupa razboiul din Coreea din 1950-53.

Anul trecut, insa, i-a criticat dur pe sud-coreeni. Presa de stat din Coreea de Sud a declarat ca este responsabil de relatiile cu Coreea de Sud si mai multi au speculat ca el va fi responsabil si de relatiile cu Statele Unite.

Cand au circulat zvonuri neconfirmate ca Kim Jong-un ar avea probleme de sanatate, multi au crezut ca Kim Yo Jong va fi succesorul sau daca va deveni incapaci. Agentia de spionaj sud-coreeana a declarat in acel an ca ea era a doua cea mai puternica persoana din Coreea de Nord, dar nu a fost desemnata mostenitorul fratelui ei.

„Kim Jong-un si-a invinovatit probabil sora pentru inrautatirea relatiilor cu Statele Unite si Coreea de Sud”, a declarat Kim Yeol Soo, analist la Institutul Coreean de Afaceri Militare din Coreea de Sud.

Numerosi experti considera ca, desi nu se mai afla in Biroul Politic, greutatea sa politica nu s-a diminuat si nu este exclus ca fratele sau sa-i dea o functie importanta in viitor.

Analistul Oh a remarcat ca Kim Yo Jong este cu siguranta a doua cea mai puternica femeie din istoria Coreei de Nord, dupa Kim Song Ae, defunta a doua sotie a lui Kim Il Sung.

“Kim Yo Jong se poate intalni si discuta cu Kim Jong Un oricand doreste. Nu exista nicio indoiala ca are o mare influenta”, a spus Oh. “Pe masura ce timpul trece, rolul lui va creste.”