Poate ca daca s-ar fi nascut cu cativa ani mai devreme, Geronimo si-ar fi trait viata ca sef Apache, aderand la traditie si asigurand siguranta poporului sau. Asa cum sa intamplat, unul dintre cei mai renumiti nativi americani din istorie s-a nascut intr-o viata de framantari la capatul expansiunii spre vest a Americii. Viata lui Geronimo a fost plina de dureri de inima, adevarat, dar o viata plina de durere nu l-a impiedicat pe stralucitul tactician si liderul carismatic sa faca istorie.

Nascut in 1829 in ceea ce este acum New Mexico, omul care avea sa devina cel mai faimos razboinic al lui Apache a fost crescut in mod traditional. Viata sa normala s-a prabusit in 1858, totusi, cand o tragedie oribila l-a trimis pe Geronimo intr-o cautare de treizeci de ani pentru a indrepta greselile care ii asaltau poporul. Desi si-a incheiat viata in 1909 ca prizonier de razboi, mostenirea lui Geronimo a contribuit la cresterea gradului de constientizare pentru luptele poporului sau intr-un mod pe care altii l-au facut vreodata, inainte sau dupa aceea.

A fost un raid mexican care l-a pus pe Geronimo pe calea razboiului

Desi mostenirea sa ulterioara va fi definita de conflictul sau cu cavaleria Statelor Unite, a fost un raid condus de colonelul Jose Maria Carrasco care l-a stimulat pe Geronimo si pe Apasii sai inainte.

In vara anului 1858, in timp ce Geronimo si o banda de optzeci de razboinici tranzactionau cu orasul apropiat Kas-Ki-Yeh , o banda de soldati mexicani a calarit prin tabara Apache, i-a ucis pe cativa razboinici care ramasesera in urma pentru a pazi civilii, a ars tabara pana la pamant, a confiscat armele si caii lui Apache si apoi a ucis majoritatea femeilor si copiilor.

Atacul a fost o razbunare pentru presupusele raiduri pe care le-au condus Geronimo si apasii sai impotriva oraselor mexicane din apropiere, o crima de care apasii erau complet nevinovati. In urma atacului, intreaga familie a lui Geronimo – prima sa sotie, Alope, cei trei copii ai sai si mama sa – au fost macelariti.

A durat aproape un an ca Apasii sa adune triburi pentru a-i ajuta sa riposteze; Geronimo insusi a mers din trib in trib solicitand ajutor cu un succes incredibil.

Geronimo i-a fost dat sansa de a conduce din cauza durerii sale

In timp ce triburile Apache s-au adunat pentru a razbuna masacrul de la Kas-Ki-Yeh, sefii (inclusiv faimosul sef Cochise) au decis sa-l unga pe Geronimo ca lider al bataliei. Desi aceasta onoare a revenit de obicei unui sef (ceea ce Geronimo nu era), sa stabilit ca pierderea lui Geronimo a fost cea mai mare dintre ei.

In propriile sale cuvinte, Geronimo spune ca si-a condus bratii Apache impotriva armatei mexicane intr-o batalie sangeroasa, de doua ore, care a vazut uciderea a aproape fiecare combatant de pe teren. Intotdeauna in fruntea bataliei, Geronimo a ucis cu reputatie zeci de barbati pana cand a ramas cu nimic pe care sa se bazeze decat cutitul sau.

Inca acoperit cu sangele dusmanilor mei, inca tinand arma mea cuceritoare, inca fierbinte de bucuria bataliei, a victoriei si a razbunarii, am fost inconjurat de viteji Apache si am devenit sef de razboi al tuturor Apasilor. Apoi am dat ordine pentru scalpul celor ucisi.

Citatul care ar putea fi considerat unul dintre cele mai infioratoare, dar minunate lucruri pe care le-a spus vreodata un lider istoric.

Geronimo a evitat odata cu o singura mana urmarirea armata apropiata timp de doua zile

Dupa razbunarea pentru Kas-Ki-Yeh, apasii si-au reluat viata de zi cu zi si au incercat sa puna masacrul in spatele lor. Geronimo, totusi, era inca inclinat sa se razbune. El i-a convins pe alti doi razboinici sa i se alature in timp ce mergea pe drumul de razboi catre Mexic.

Aproape imediat dupa ce a ales un mic sat, micuta trupa a lui Geronimo a fost atacata de pusti mexicane. Cei doi tovarasi ai sai au fost ucisi, iar Geronimo a fost inconjurat de soldati inarmati. In loc sa fuga si sa se ascunda, Geronimo s-a luptat inapoi in Arizona – pe jos – in timp ce era urmarit indeaproape de soldati.

Acest raid, cel mai probabil cauzat de durerea incomparabila a lui Geronimo, a impiedicat planurile lui Apache de a se razbuna pe orice mexican care ar indrazni sa se apropie suficient de mult de el .

Geronimo a fost impuscat in fata si tot s-a ridicat sa lupte

Desi prima lui batalie a fost o victorie, Geronimo a petrecut cativa ani la inceputul carierei sale, lovindu-si fundul de poporul mexican. Primele sale raiduri din Sonora au fost respinse in mod profund, trupa sa de razboinici revenind cu mainile goale.

Geronimo insusi si-a petrecut mult timp ranit. Intr-un atac asupra unui convoi, el s-a repezit in lupta doar pentru a aluneca pe niste sange si a fi zdrobit in craniu cu fundul pustii unui soldat mexican. Intr-un alt raid aproape reusit, Apasii lui Geronimo au fost urmati de soldati, iar Geronimo a fost impuscat de mai multe ori. De fapt, volea de deschidere l-a vazut impuscat in fata, dupa care soldatul s-a ridicat si s-a luptat in siguranta.