Dupa soculputernic al lui Omicron, faza pandemica a COVID-19 pare sa se termine pentrumajoritatea tarilor, cu exceptia cazului in care apare o noua variantasemnificativa si severa. Aceasta articol vorbeste despre ceea ce am invatat dela Omicron, perspectivele pentru restul anului 2022 in ceea ce privestepandemia Covid.

De cand variantaOmicron a COVID-19 a fost descoperita la 26 noiembrie 2021, s-a raspandit cuviteza fulgerului. In mai putin de trei luni, Omicron s-a raspandit in intreagalume, a cauzat probleme serioase in multe locuri, insa a trecut destul derepede. In cele mai multe locuri, perioada cea mai dificila a trecut, iarlucrurile incep usor usor sa revina la normal.

In schimb, in unelelocatii, cum ar fi Hong Kong, se pare ca lucrurile nu sunt atat de relaxate cain alte tari. Cel mai probabil scenariu ar fi acela ca Omicron este maiinfectios decat orice varianta anterioara si evita imunitatea oferita atat deinfectia prealabila, cat si de vaccinarea completa. Acesti factori, combinaticu schimbari de comportament limitat de la oamenii efectiv satuli de aceastapandemie – pot crea unele probleme.

Peste tot inlumea, oamenii nu mai au rabdare sa respecte toate aceste restrictii, si pur sisimplu sunt la limita rabdarii. Autoritatile inteleg si acele acest aspect siastfel au de gand sa renunte la majoritatea restrictiilor in cel mai curandtimp posibil.

Cand se vatermina pandemia Covid-19?

Valul Omicronne-a invatat mai multe lectii despre eficacitatea masurilor pe careautoritatile le-au luat. Pentru ca oamenii s-au vaccinat intr-un numar foartemare, in intreaga lume, se pare ca dezvoltarea virusului a incetiniti destul demult, lucru care poate duce la ridicare restrictiilor foarte curand. Astainseamna ca multe tari europene au avut mai multe cazuri, dar mai putinespitalizari in timpul acestui val decat anterior.

Pe de altaparte, locatiile cu o acoperire de vaccin redusa, inclusiv parti ale StatelorUnite, au stabilit inregistrari pentru spitalizare si decese. Ca si in valurileanterioare, tarile cu venituri mai mici si cele cu populatii mai tinere au fostoarecum protejate, chiar daca inegalitatile la accesul la vaccinul global auinsemnat ca putini au primit trei doze si majoritatea nu au primit inca osingura doza.

In al doilearand, legatura dintre cazuri si ajustarile comportamentale este in mare parterupta. Datele arata ca tot mai multi oameni au ajuns la concluzia ca riscurilepentru sanatate ale COVID-19 nu sunt suficient de semnificative pentru ca acestiasa-si schimbe comportamentul. In concordanta cu aceasta tendinta, unele guverneau ajuns la concluzia ca costurile sociale totale ale blocajelor, restrictiileprivind afacerile sau mascarea depasesc beneficiile din aceasta faza apandemiei.

Alte guverne,totusi, mentin sau consolideaza politicile de sanatate publica, inclusivmandatele vaccinurilor. Multe locuri de munca raman relativ prudente inpoliticile lor, dar raspunsurile din domeniul sanatatii publice la Omicron aufost de obicei mai putin fortate decat cele ale valurilor anterioare cu sarcinide boala similare.

Urmatoarele zeceluni

Atata timp catOmicron ramane varianta dominanta, exista un motiv pentru optimismul relativ.Analiza noastra de scenariu sugereaza ca spitalizarile legate de Omicron suntsusceptibile de a continua sa scada in Statele Unite si sa ramana la nivelurirelativ scazute prin primavara si vara. S-ar putea sa ne asteptam sa vedem unval de boala condus de sezonieri in urmatoarea toamna si iarna, darspitalizarile ar fi probabil sa atinga mult sub nivelul valului pe care tocmail-am experimentat.