Plajele legendare

Acestea sunt plajele care ne fac sa vizam – cu ochii deschisi sau nu. Sunt la mare distanta de ceea ce numim in mod normal “civilizatie” si poate tocmai asta si marea lor atractie. Sunt marginite de valori calde si paduri de cocotieri. Le cunoastem pentru ca, de cele mai multe ori, le vedem ca fundal celor celor mai frumoase carti postale.

Plaja Anse Source d’Argent de pe insula La Digue, Seychelles

Un loc paradisiac. Varfurile stancilor de granit se ivesc din liziera de cocotieri, iar apa este pura si transparenta. Stancile cu forme rotunjite isi schimba culoarea in functie de ora si de climat. Un spectacol de care nu te poti plictisi. Cand faci snorkeling, te poti juca cu pesti multicolori si cu pui de rechin inca inofensivi. Pe plaja, privesti baletul improvizat al broastelor testoase. La Praslin, te poti opri pentru a savura un “coco-fesse” (o nuca de cocos in forma de … da, ati ghicit) – este singurul loc din lume in care cocotierii cresc din mare. 

Cayo Coco si Cayo Guillermo, Moron, Cuba

Doua insulite fantastice, cu plaje al caror nisip alb se intinde pe kilometri. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa calatoresti pe Pedraplen – un drum lung de 30 km prin mijlocul arhipeleagului Camaguey, in Marea Caraibelor. Pe lista lucrurilor de admirat: zborul stolurilor de flamingo roz. Insula Cayo Coco gazduieste cea mai mare colonie din lume, iar situl este considerat patrimoniu cultural. De altfel, era locul preferat al lui Hemingway …

Karafuu, în Zanzibar, Tanzania

O sublima plaja de nisip orbitor de alb, in fata unei bariere de corali. Karafuu (care inseamna “cuisoare” in swahili) este inconjurata de o gradina tropicala de 7 hectare. La 65 km de Karafuu se afla insula Changuu (sau Prison Island), pe a carei plaje se plimba testoase centenare. Zanzibar inseamna si Stonetown, orasul celor o mie si una de nopti. Cele mai vechi orase dateaza de la inceputurile colonizarii arabe si persane.

Plaje de film

Au servit drept decor sau fundal catorva scene antologice. Nu si-au pierdut sarmul nici pana azi.

Golful Phang Nga, în Krabi, Thailanda

Phang Nga Bay este format, de fapt, dintr-o sută de mici insule calcaroase, cu forme surprinzătoare. Unele dintre ele, brazdate de grote acvatice, pot servi drept piscină naturală. Koh Ping-gan – supranumita Insula lui James Bond – a fost folosita in faimoasa scena in care Ursula Andress iese din mare purtand un bikini alb.

Golful Maya, insula Kho Phi Phi Ley, Thailanda

Va aduceti aminte de Virginie Ledoyen si frumosul Leo din Caprio? Aici a fost turnat filmul “The Beach”. Peretii grotei Viking sunt impodobiti cu reale picturi lacustre.

Plaje neobisnuite sau salbatice

Au un “ceva” care ti le va intipari in memorie si in suflet. “Ceva” bizar, surprinzator sau de neinteles.

Elafonissos, la sud-vest de Creta

Este o insulita accesibila la pas. Marea are culoarea unei lagune, iar nisipul este … roz. Este adevarat, sunt putin cam prea multi turisti vara, dar merita sa faci un drum catre varfurile insulei, pentru a admira spectacolul marii daca ai putea vedea toate nuantele. La intoarcere, opreste-te la manastira Moni Chryssoskalitissa. Ziduri albe, covoare persane moi, usi albastre, intr-un peisaj stancos.

Nonza, Cap Corsa, in nordul insulei Corsica

Marea este transparentă, iar nisipul este aproape negru. Interesant este ca nu vorbim de un nisip natural, ci de resturi foarte vechi ale excavarilor unei mine de azbest. Desi suna periculos, studii de specialitate insista ca plaja nu prezinta nici un pericol pentru sanatate iar localnicii se bronzeaza acolo alaturi de copii lor. La intoarcerea de la plaja, viziteaza satul Nonza, turnul Paoline (din secolul 12), biserica Sfanta Iulia si fantana sa miraculoasa.