In era Battle Royale, nu este de mirare ca a aparut un interes reinnoit in descifrarea definitiva a celor care au fost cei mai duri razboinici din toate timpurile, atat in   sensul general, cat si in cel specific. Clasarea diferitelor armate istorice si a membrilor lor este bine, dar adevaratul entuziasm vine din potrivirea celor mai notabile figuri militare din analele istoriei si incercarea de a afla care dintre ele ar castiga intr-o lupta completa pana la final.

In vremurile de dinainte ca puterea de foc sa devina factorul decisiv in razboi, liderii militari puteau juca un rol mai direct in lupta, iar unii dintre cei mai mari barbati si femei din istorie nu se temeau sa-si murdareasca sabiile alaturi de trupele lor. Acesti luptatori istorici fac cele mai bune carti de lupta ipotetice  si unele dezbateri cu adevarat combative.

Miyamoto Musashi

Unde si cand:  Cartea lui Miyamoto Musashi se deschide cu o linie care se traduce aproximativ prin ,,Numele meu este Miyamoto Musashi, am ucis peste saizeci de barbati in lupte si dueluri”. La fel de renumit atat pentru talentul sau artistic, cat si pentru talentele sale artistice, Musashi a luat viata primului sau om la 13 ani, a continuat sa traiasca ca ronin pentru restul vietii sale lungi si a scris o carte importanta despre razboi pe patul de moarte in 1645.

Arsenalul:  Musashi nu ar aduce o singura sabie la lupta – ar aduce doua. Asta pentru ca si-a inventat propria marca de garduri cu dubla manevrare cunoscuta sub numele de nito ichi-ryu. Cele doua lame in stil katana si o armura minima ar fi tot ce avea nevoie.

Pregatirea sa:  Cand era tanar, Musashi a fost instruit in arta luptei cu sabia de catre tatal sau. Dar, avand in vedere ca a castigat primul sau duel la varsta de 13 ani, nu este de mirare ca a trecut rapid intr-un luptator autodidact. Nu numai ca si-a deschis in cele din urma propria scoala de arta a sabiei nito ichi-ryu, dar a continuat sa antreneze mai multi indivizi care vor continua sa fie influenti in istoria japoneza.

In The Duel:  chiar de pe bat, Musashi va avea un avantaj major: numarul de sabii in maini in comparatie cu adversarii sai. Chiar daca pierde unul dintre ei, are un record perfect si in duelurile cu o singura sabie. Dupa ce a batut cel putin 60 de oponenti in dueluri individuale si cu o poveste posibila apocrifa de eliminare a zeci de atacanti dintr-o data intr-un incident, nu va fi nimeni in aceasta lupta cu mai multa experienta.

Spartacus

Unde si cand:  Spartacus s-a nascut in Tracia in jurul anului 100 i.Hr., dar nu a ramas acolo mult timp, alaturandu-se auxiliarului roman ca tanar inainte de a dezerta in cele din urma. Acest lucru l-a determinat sa fie capturat, inrobit si trimis in gropile gladiatorilor. De acolo, Spartacus a organizat o revolta a sclavilor care a crescut pana la zeci de mii, infrangandu-i pe romani de cateva ori inainte de a pieri in lupta in 71 i.Hr.

Arsenalul:  Spartacus insusi si ceilalti membri ai rebeliunii sale care veneau din gropile gladiatorilor ar fi avut acces la orice numar de arme , inclusiv sabii gladius, scuturi de lemn si armuri de piele. Ca trac in mod specific, Spartacus ar fi folosit un scut de parmula si o sabie scurta de sica, inclinata la capat.

Antrenamentul sau:  Spartacus ar fi trebuit sa fie un individ extrem de bine instruit . Nu numai ca a crescut in societatea militarista a Traciei, dar a fost instruit si ca membru al auxiliarului roman. Apoi, dupa toate acestea, a mers la una dintre celebrele ,,scoli de gladiatori” din Roma, unde a invatat tot felul de lupte individuale.

In The Duel:  Spre deosebire de majoritatea celorlalti mari lideri militari din istorie care de obicei luptau doar in fruntea unei armate, Spartacus avea o multime de experienta in fata adversarilor solo ca gladiator, ceea ce ar trebui sa-i serveasca bine in orice duel ipotetic. Abilitatea sa legendara de a-i inspira pe altii nu i-ar fi servit bine, dar viclenia si capacitatea sa de a se adapta – precum si disponibilitatea sa de a lupta murdar – ar fi.

Genghis Khan

Unde si cand:  Genghis Khan, nascut Temujin , este una dintre cele mai recunoscute figuri din toata istoria. El a unit triburile Mongoliei in secolul al XII-lea si apoi le-a indreptat spre exterior, cucerind in curand un imperiu care se intindea pe o mare parte a continentului asiatic. Pe parcurs, Genghis Khan si hoarda sa mongola au scos zeci de milioane de oameni.

Arsenalul:  La fel ca majoritatea mongolilor, Genghis Khan a facut o mare parte din luptele sale calare , iar acel avantaj tehnologic a fost motivul principal al expansiunii rapide a imperiului sau. Asta insemna ca se simtea cel mai confortabil manuind un arc compozit, o lance sau un topor de lupta, desi putea folosi si o sabie scurta atunci cand se cerea o lupta mai apropiata.

Instruirea sa:  O mare parte din instruirea mongola sub Genghis Khan a fost informala. Copiii au crescut concurand la diferite activitati de atletism cu tematica martiala pana cand au devenit priceputi cu tot felul de arme. De acolo incoace, cea mai mare parte a educatiei lor a intrat pe urmele campaniei, unde abilitatea lor de a-si coplesi rapid oponentii s-a asigurat ca fiecare mongol avea o multime de experienta in arta uciderii.

In The Duel:  Cuvantul cheie pentru Genghis Khan este brutalitatea. El si armata sa au plecat in lupta calare intr-un ritm furios si s-au apucat sa faca carne tocata de oricine ar putea pune mana pe el. El a folosit tobe si semnale de pavilion pentru a-si organiza trupele prin haos si asta nu a facut decat sa se adauge la eficienta lor rece. In orice fel de duel, Genghis Khan va veni rapid si greu asupra adversarilor sai si nu se va opri pana cand cineva va muri.

Alexandru cel Mare

Unde si cand:  Ca si cand porecla lui nu ar fi o indicatie suficienta, Alexandru cel Mare este considerat unul dintre cei mai buni lideri militari din toata istoria. In doar sapte ani scurti ca rege al Macedoniei intre 336 si 323 i.Hr., Alexandru a devenit cucerit si a castigat o serie de alte titluri precum Regele Persiei, Faraonul Egiptului si Domnul Asiei. Totusi, in mod anticlimactic, el a pierit in drumul sau spre casa, fie prin cauze naturale, fie prin otrava.

Arsenalul:  tatal lui Alexandru, Filip al II-lea, a reconditionat armata macedoneana inainte sa o predea fiului sau. Sub domnia sa, infanteria a inceput sa poarte o sarissa enorma, o stiuca de 22 de picioare cu un varf de fier care ar putea fi folosit pentru a inlatura cu usurinta cavaleria de incarcare. Alexandru este descris alternativ, purtand fie o sulita calare, fie o sabie mult mai scurta, dar este intotdeauna aratat in armura stralucitoare.

Instruirea sa:  Dintre toti liderii legendari ai antichitatii, Alexandru cel Mare a avut probabil cea mai buna educatie. El a fost personal tutorat de Aristotel de-a lungul tineretii sale, in toate lucrurile, in afara de arta razboiului, pe care a invatat-o direct de la tatal sau. Desi o mare parte din atentie s-ar fi pus pe strategie, este de asemenea evident ca Alexander a fost crescut pentru a fi un luptator excelent.

In Duel:  Cel mai faimos leagan al sabiei lui Alexandru se afla la un obiect neinsufletit, Gordian Knot, dar asta nu inseamna ca nu era capabil pe campul de lupta. In lupta impotriva Imperiului Persan, si-a  condus Cavaleria Companionului Regal incarcandu-se chiar in inima inamicului. Intr-un incident anume, s-a spus ca Alexandru l-a prins pe carul care fugea al lui Darius si l-a trimis pe sofer, doar ca Darius sa scape din ghearele sale. Daca Alexander se prezinta la o lupta, o face calare si cu o strategie stralucita deja in minte pentru a-si invinge adversarul.