Daca unul dintre principalele muzee din lume spune asa, nu vom fi noi cei care ne vom indoi: filmele Disney sunt arta. Si, ca atare, Muzeul Metropolitan de Arta din New York (MET) le va dedica o expozitie, examinand fascinatia personala a lui Walt Disney pentru arta europeana si modul in care a adus arhitectura franceza si artele decorative in animatiile sale.

Vernisata pe 10 decembrie, expozitia se va intitula Inspiring Walt Disney: The Animation of French Decorative Arts si va face o paralela intre creatiile Studiourilor Disney si modelele lor artistice, in special motivele frantuzesti care pot fi urmarite in filmele si parcurile tematice. a gigantului animatiei.

Inspiratia lui Walt Disney

Aproximativ 40 de piese de design si arte decorative europene din secolul al XVIII-lea , de la tapiserii si mobilier pana la ceasuri Boulle si portelan Sevres, vor fi expuse fata de 150 de lucrari din arhivele Walt Disney, precum si filmari care dezvaluie procesul creativ si tehnologia din spate. scenele filmelor, atat in ​​timpul vietii lui Walt Disney, cat si mai tarziu.

In acest sens, subliniaza ei de la MET, expozitia va pune in evidenta referiri la cultura vizuala europeana in filmele de animatie Disney, inclusiv semne din cap la arhitectura renascentist in Cenusareasa (1950), influente medievale in Frumoasa adormita (1959) sau stilul rococo care predomina. in Frumoasa si Bestia (1991).

Pentru a organiza prima expozitie pe care MET o va dedica lucrarii lui Walt Disney si studiilor sale, explica curatorul expozitiei Wolf Burchard, „a fost important sa-i exploreze sursele de inspiratie”.

Printre geniile lui Walt Disney se numara acela de a intui animatia implicita in obiecte si apoi de a le aduce la viata prin tehnologie.

Procesul nu a fost lipsit de surprize, deoarece au recunoscut modul in care interpretarile animate ale studioului ale basmelor traditionale europene „au devenit o lentila prin care multi privesc arta si cultura occidentala astazi”.

In acest sens, adauga, „Noua noastra privire asupra acestui material, care provoaca un dialog efervescent intre desenele si ilustratiile unora dintre cei mai talentati artisti ai Studiourilor de Animatie Walt Disney si numeroase obiecte ale secolului al XVIII-lea, aduce la viata umorul. si ingeniozitatea artelor decorative rococo franceze.

De altfel, unul dintre geniile lui Walt Disney este acela de a putea intui animatia implicita in mobilier, sculpturi si alte obiecte si apoi sa le aduca la viata prin tehnologie.

Cel mai rococo film Disney

In expozitie, care va fi organizata tematic si cronologic si va putea fi vazuta pana pe 6 martie 2022 , iese in evidenta o mare sectiune dedicata celui mai rococo film al Disney, care este nimeni altul decat Frumoasa si Bestia unde, pe langa protagonisti, obiectele care prind viata si participa la complot (buna ceasca Chip, salut doamna ceainic Potts) devin relevante.

Pe langa unul dintre portretele tinerei Magdalena Gonzalez imprumutate de la Castelul Ambras din Innsbruck , pe a carui poveste s-ar putea baza povestea (tatal ei, Pedro Gonzalez, este unul dintre primele cazuri inregistrate de hipertricoza congenitala generalizata sau, ce este vorba). acelasi, par pe tot corpul), sunt afisate alaturi de ceasuri, sfesnice si ceainice din secolul al XVIII-lea.

Va fi analizata si relatia speciala pe care Walt Disney a avut-o cu Franta, cu amintiri si anecdote din calatoriile si descoperirile sale, care au fost o sursa profunda de inspiratie pentru munca sa (si, de asemenea, pentru studiourile de animatie pe care le-a infiintat).

Din aceste vizite isi deriva si pasiunea pentru colectia si construirea de tot felul de mobilier in miniatura, precum si obiecte pentru case de papusi, o caracteristica, explica responsabilii expozitiei, „care reflecta tipul de creativitate de care a dat dovada atunci cand a supravegheat crearea de noi. lumi prin parcuri tematice si filme.”

O selectie a acestor obiecte poate fi vazuta si in spectacol, precum si imagini din inregistrarile personale ale Disney care viziteaza Paris si Versailles.

Da viata celui neinsufletit

O alta sectiune, „Animarea celui neinsufletit”, prezinta figurine de portelan francez si german in stil rococo, asezate pe schite ale ambelor simfonii proaste ale Disney: Magazinul de ceasuri (1931) si Magazinul din China (1934).

Ideea este de a arata cum aceste portelanuri Meissen sau Sevres, inspirate initial de scenele pastorale ale pictorului francez Antoine Watteau si ale contemporanilor sai, prind viata datorita primei generatii de animatori din studiourile Disney.

Urmatoarele sectiuni se concentreaza pe primele filme de animatie: Alba ca Zapada si cei sapte pitici (1937), Cenusareasa (1950) si Frumoasa adormita (1959), adaptari ale povestilor clasice ale fratilor Grimm in primul caz si ale lui Charles Perrault in altii.

De asemenea, sunt discutate influentele medievale ale artistului Disney Eyvind Earle asupra stilului Frumoasei adormite si modul in care seria de tapiserii Hunt for the Unicorn , cunoscuta si sub numele de Tapiseriile Unicorn prezentate la MET, ar fi putut fi punctul de plecare pentru dezvoltarea estetica filmului.

Arhitectura disney

In cele din urma, arhitectura Disney va fi examinata, in special prin castelele iconice care sunt protagonisti atat ale unora dintre filme, cat si ale parcurilor tematice ale companiei din intreaga lume.

Astfel, vei putea vedea comparatii dintre castele reale si imaginare, precum cele din Valea Loarei din secolul al XVI-lea si Castelul Neuschwanstein din secolul al XIX-lea din Bavaria.

Dupa premiera sa la New York, expozitia, organizata in colaborare cu The Wallace Collection din Londra, va calatori in capitala Marii Britanii in primavara lui 2022.