La cinematograful Hollywood Multiplex a avut loc astazi, de la ora 10.30, vizionarea de presa a lungmetrajului “Europolis”, eveniment la care a fost prezent si un membru al echipei StirideBine.ro.

Proiectia filmului a fost urmata de o conferinta de presa la care au participat regizorul, Cornel Gheorghita, si actrita Adriana Trandafir, alaturi de Adina Dulcu (producator executiv) si Ovidiu Marginean.

Europolis“, cu Adriana Trandafir si Áron Dimény in rolurile pricipale, este un film cu o poveste in genul prozei fantastice a lui Mircea Eliade, atinge o zona a magiei, mitului si superstitiilor. Scenariul are un subiect care nu a mai fost abordat pana acum intr-un lungmetraj romanesc.

Regizorul Cornel Gheorghita a vorbit despre filmul “Europolis” in cadrul conferintei de presa: “Am abordat un spatiu mai putin cunoscut si mai putin abordat in ceea ce s-a mai facut. Este vorba despre vazduh. Vazduhul este locul sau spatiul imaginarului – cum spunea Andrei Plesu – dintre pamant si cer. Sigur ca aceste repere le-am luat din traditiile noastre populare si le-am pastrat cu acea naivitate pe care o regasim in arta naiva”.

Extras din film:

“In perioada celor 40 de zile de doliu, Sufletul Mortului reface drumul vietii sale inainte de a parasi pamantul. Calauzit de Inerul Pazitor, el va petrece Vamile Vazduhului pentru a se prezenta in sfarsit la Judecata de Apoi”

Regizorul Cornel Gheorghita a explicat ca proiectul “Europolis” a facut parte initial dintr-o trilogie pe care el o incepuse.

Prima parte a fost filmul ‘Mascarade’, in care este vorba despre mascaradele moldovenesti si ritualurile care se fac in perioada solstitiului de iarna. Al doilea subiect (Fanfaron Fanfaron) a fost despre fanfarele taranesti din Moldova si in al treilea vroiam sa abordez ritualul mortii la romani – tot documentar. Aici m-am lovit de un domeniu foarte larg si nu am avut curajul sa ma ocup de acest documentar pentru ca nu aveam destule date si era foarte complicat sa il fac“, a declarat Cornel Gheorghita.

Regizorul Cornel Gheorghita a explicat ca a abandonat ideea de a face un documentar despre ritualurile mortii la romani si s-a hotarat sa faca un film de fictiune.

Totusi ideea despre acest ritual al mortii, a sufletului, m-a preocupat destul de mult si mi s-a parut mai cinstit sa fac o fictiune in care se abordez un domeniu pur fictional,pentru ca filmul este pur imaginatie. Si pot sa va spun ca m-am gandit de multe ori la acea formula pe care probabil ati auzit-o si dvs, ca omul, inainte de a muri, revede viata petrecuta pe pamant“, a explicat Cornel Gheorghita.

Adriana Tradafir joaca rolul unei mame (Magdalena Apostol) care pleaca alaturi de fiul ei in Franta, un taram strain pentru femeia simpla din Sulina, care nu mai plecase niciodata din tara. Cei doi merg in Franta dupa ce primesc o telegrama prin care Magdalena afla ca fratele ei, Luca, a murit.

M-a emotionat – si am si acceptat sa joc filmul asta – pentru ca Magdalena, in scenariu, cred ca si in film, a ‘adunat’ toate mamele pe care le-am vazut pana acum, toate bunicile pe care le-am vazut pana acum… Magdalena e Romania! Magdalena este un pamant in care isi are radacinile fiecare roman, indiferent de statut si indiferent de meridianul pe care traieste.Chiar daca nu recunoaste, el tot acasa se intoarce si tot cu gandul acasa este“, a declarat actrita Adriana Trandafir pentru StirideBine.ro.

De asemenea, am intrebat-o pe actrita Adriana Trandafir despre relatia profesionala pe care a avut-o cu Áron Dimény, actorul care il interpreteaza pe Nae, fiul Magaretei.

Aron e un actor extaordinar si mi-a placut ca am lucrat cu el. Mi-a placut ca, biologic vorbind, putea fi fiul meu. Mie mi-a fost frica de acest rol, ca sunt prea tanara. In aparenta asa… Dar in interiorul meu a fost asa ca un vulcan in care magma s-a acumulat. Si sunt fericita pentru asta! Ca am copilarit la tara si ca am vazut ingropaciuni. Eu pastrez traditiile in familia mea: stiu ce inseamna fiecare lucru, stiu ce important este fiecare colacel, lumanarea si sfiosenia si parastasul“, a marturisit Adriana Trandafir.

Mai mult, actrita a declarat: “Magdalena este un rol din sufletul meu, din inima mea, chiar din felul meu de a fi. Da, eu sunt o taranca! Magdalena e o femeie care a avut valori in familia ei – sotul a fost sot – iar iubirea – gandurile, amintirile ei sunt la loc de cinste, isi pastreaza rochita de mireasa“.

Filmul regizat de Cornel Gheorghita a primit de curand Mentiunea speciala a Juriului la “Festival des Films du Monde” – Montréal, 2010, festival international de categorie A.

Scenariul filmului “Europolis” a fost premiat la HBO/TIFF, 2005, ca cel mai bun scenariu de lungmetraj si la Festivalul European de Film Independent (ECU) – Paris, 2008.

Lungmetrajul “Europolis” va rula in cinematografele romanesti incepand de vineri, 26 noiembrie. Premiera va avea loc la cinematograful Studio, de la ora 19.30, in prezenta regizorului, actorilor si a echipei de filmare, tot vineri, 26 noiembrie.