Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS), ajuns la a XVII-a editie, se va desfasura in perioada 28 mai – 6 iunie, sub semnulQuestions/Intrebari.Considerat locul trei in lume intre manifestarile de artele spectacolului, ca marime si importanta, FITS reuneste la aceasta editie participanti din 70 de tari, care prezinta 350 de evenimente in 66 de spatii de joc.

Astazi, in cadrul unei conferinte de presa, organizatorii au prezentat personalitatile alaturi de care au reusit sa organizeze acest important eveniment cultural.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu, a declarat despre FITS ca este “un festival al artelor, un festival independent”.

In acelasi timp, Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului National, este convins ca “FITS va fi un catalizator cultural pentru Sibiu, pentru Romania. Este cel mai amplu festival de teatru din Romania, unde toate formele teatrale vor fi prezente”.

Festivalul are loc sub patronajul Institutiei Presedintelui si a Comisiei Europene pentru educatie, formare cultura si tineret, cu un buget total de 5.8 milioane de euro.

La ultimele editii au fost prezenti zilnic in jur de 62.000 de spectatori, iar anul acesta organizatorii asteapta 35.000 de vizitatori intr-o singura zi de festival.

Anul acesta, in premiera, Institutul Cultural Roman se implica in acest festival. Horia Roman Patapievici, presedintele acestei institutii, a declarat ca arta romaneasca trebuie sa castige vizibilitate si pe piata interna, nu numai in strainatate.

Biletele pentru FITS 2010 pot fi achizitionate si online, de pe site-ul sibfest.ro,Constantin Chiriac declarand ca cel mai scump bilet la acest eveniment va costa 30 de lei.

Printre participantii la aceasta conferinta de presa s-au mai numarat si E.S. Natsuo Amemiya, Ambasadorul Japoniei in Romania, Domnul Que Xiaohua, Atasat cultural al Ambasadei Republicii Populare Chineze in Romania, Domnul Horia Roman Patapievici, Presedintele Insitutului Cultural Roman, Directorul Institutului Cultural Polonez Jaroslaw Godun si atasatul cultural al Ambasadei Italiei, Alberto Dal Degan.