23 august este data la care cinefilii din intreaga lume ii ureaza “la multi ani!” unuia dintre cei mai mari actori din epoca de aur a Hollywood-ului, Gene Kelly. Actorul s-a nascut in anul 1912 si este cunoscut in special pentru rolul pe care l-a facut in filmul “Singin’ in the Rain”.

Eugene Curran Kelly, desi este cunoscut de public drept un actor cu un incredibil talent in arta dansului,  a mai fost si cantaret, coregraf, dansator, producator de film si regizor. Un nume de care America se poate mandri.

In anul 1949, apare in filmul “On the Town”, unde joaca alaturi de Frank Sinatra. Pelicula ajunge sa fie nominalizata la BAFTA pentru “cel mai bun film” si castiga un premiu Oscar pentru “cea mai buna coloana sonora”.

Doi ani mai tarziu apare  alaturi de Leslie Caron in filmul ce avea sa ramana in istoria cinematografiei mondiale, “An American In Paris/Un american la Paris”, film care castiga sase premii Oscar inclusiv pentru “cel mai bun film”, premiu pe care il castiga si la Globurile de Aur.

La doar un an distanta apare si celebrul “Singin’ in the Rain” care, culmea ironiei, nu a fost atat de apreciat de criticii de specialitate, el primind doar doua nominalizari la premiile Oscar si tot atatea la Globul de Aur, unde doar una s-a si transformat intr-un premiu pentru Donald O’Connor care a fost desemnat “cel mai bun actor”.

Dupa aceea au urmat o serie de filme precum: “It’s Always Fair Weather”, “Christmas at the Movies”, care a fost si ultimul sau proiect, un documentar difuzat in anul 1991,  “The Three Musketeers”, “Summer Stock”, unde a jucat alaturi de Judy Garlant, “The Pirate” sau “For Me and My Gal”.

In anul 1999, Gene Kelly a fost denumit de American Film Institute, drept “Greatest Male Stars of All Time”, recunoastere care din pacate vine la trei ani dupa moartea sa. Ceea ce este trist este faptul ca actorul nu a fost recunoscut pentru un rol anume, ci doar pentru intreaga sa cariera, dar cu toate acestea el a ramas in mintea publicului care i-a apreciat rolurile de “baiat bun”, dar si miscarile corpului care l-au transformat in ceva unic si greu de egalat pentru cinematografia internationala.