Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a acuzat Rusia sambata ca incearca sa instituie un regim similar in Ucraina pentru care ar avea chiar un nume specific pentru a fi noul presedinte: Yevhen Murayev.

„Informatiile publicate astazi pun in lumina amploarea activitatii ruse care incearca sa submineze Ucraina si ofera o perspectiva asupra modului in care gandeste Kremlinul”, a spus Truss intr-un comunicat oficial. „Rusia trebuie sa detensioneze si sa-si incheie campaniile de agresiune si dezinformare si sa ia calea diplomatiei”, a subliniat el.

Textul ofera detalii despre presupusul plan al Rusiei de a impune un nou guvern, desi nu precizeaza daca este necesara o invazie a fortelor ruse in acest sens.

„Asa cum Marea Britanie si partenerii nostri au spus in mod repetat, orice incursiune militara rusa in Ucraina ar fi o greseala strategica uriasa cu consecinte grave”, a adaugat Truss.

Murayev, numele citat de Londra, este un proprietar de media care a fost deputat pana cand o modificare a legii electorale a lasat partidul sau fara reprezentare, nereusind sa atinga minimul de 5% la alegerile din 2019.

In plus, sunt numiti alti patru politicieni ucraineni care ar avea legatura cu serviciile secrete ruse si asigura ca unii dintre ei au colaborat cu agenti rusi la pregatirea planului de invazie. Printre acestia se numara si Mikola Azarov, prim-ministru sub fostul presedinte Viktor Ianukovici, inlaturat in 2014.

Azarov a fugit apoi in Rusia pentru a infiinta un guvern in exil, in ciuda mandatului rosu de arestare emis la Interpol de guvernul ucrainean pentru infractiuni precum delapidarea si alocarea de fonduri publice.

Este mentionat si Vladimir Sivkovich, fostul „numarul doi” al Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei, sanctionat in aceasta saptamana de Statele Unite pentru colaborare cu serviciile secrete rusesti. De asemenea, sunt citati Serhiy Arbuzov si Andriy Kluyev, fosti viceprim-ministri sub Ianukovici.

Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a anuntat ca urmeaza sa-i dea instructiuni ministrului Apararii Ben Wallace sa calatoreasca la Moscova si sa se intalneasca cu omologul sau rus, potrivit retelei britanice „Sky News”.

„Se asteapta ca (Johnson) sa ii spuna ministrului Apararii Ben Wallace sa accepte o invitatie de a se intalni cu ministrul rus al Apararii la Moscova in zilele urmatoare”, a adaugat reteaua.

Premierul britanic vede criza din Ucraina drept „cel mai mare test al unitatii si hotararii Occidentului si a Aliantei Atlantice din ultimele decenii”.

Ministerul rus de Externe a indemnat Marea Britanie sa „opreasca provocarile” si sa nu mai raspandeasca „prostii”, intr-o prima reactie la acuzatiile britanice.

„Dezinformarea raspandita de Ministerul de Externe al Regatului Unit este o dovada in plus ca tocmai tarile NATO, cu anglo-saxonii in frunte, sunt dedicate escaladarii tensiunilor in jurul Ucrainei”, a spus Kremlinul, potrivit stirilor ruse. agentia Sputnik.

In acest context, Rusia a acuzat NATO ca intensifica activitatea militara in apropierea granitelor sale, percepand acest lucru drept „o amenintare la adresa securitatii sale nationale” si a aparat „dreptul de a deplasa fortele pe propriul teritoriu dupa cum considera de cuviinta”.

Surse americane ar fi confirmat informatia, provenind din serviciile secrete britanice, potrivit ziarului „The New York Times” care citeaza doua surse oficiale.

O purtatoare de cuvant a Consiliului de Securitate Nationala al SUA, Emily J. Horne, a descris acest tip de „complot” drept „foarte ingrijorator”. “Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-si decide propriul viitor. Noi sprijinim partenerii nostri alesi democratic din Ucraina”, a spus el.

Daca Rusia a ales in sfarsit sa invadeze Ucraina, cel mai probabil, potrivit expertilor, ar duce provinciile din est pana la raul Nipru, care imparte tara.

Ei ar putea chiar sa ia Kievul si chiar sa se deplaseze spre vest si sa traverseze raul din Belarus, trecand prin Cernobil, unde sunt deja desfasurate trupe de aparare ucrainene.

In plus, din Crimeea, Moscova ar putea chiar inchide accesul tarii la Marea Neagra, luand Odesa. Au deja 100.000 de soldati la granita, dar pentru a ocupa intreaga tara, potrivit expertilor, ar avea nevoie de cel putin trei ori mai multi militari.