La capatul debarcaderului de lemn din Busselton, cel mai lung din toata emisfera sudica, cu 1,8 km si in picioare din 1865, se afla accesul la un observator subacvatic in largul coastei Golfului Geographe, la vest de Australia. Inaugurat in 2003 si la 8 metri sub nivelul marii, va permite sa vedeti coralii si alte vieti marine printr-un total de 11 ferestre care se deschid pe o platforma de 9,5 m in diametru. Cu o capacitate de doar 44 de persoane simultan, succesul sau a depasit orice asteptari: experienta trebuia imbunatatita.
Acum, orasul Busselton, la aproximativ 220 km sud de Perth, va investi 30 de milioane de dolari australieni (18,9 milioane de euro) in facilitati pentru viitorul Australian Underwater Discovery Center (AUDC).
Noua cladire va oferi mai mult spatiu si noi posibilitati, de la un restaurant la un parc de sculptura subacvatic, dar are si un proiect arhitectural inovator, care se integreaza perfect cu mediul inconjurator. Si este ca intrarea in noul observator va fi ca si cum ai patrunde in interiorul unui animal marin gigantic.
Exista balene pe coasta
Cand cladirea va fi finalizata, programata pentru 2022, o balena albastra masiva va aparea pe tarm, langa debarcaderul istoric Busselton Jetty. La doi kilometri in mare, corpul de beton al cetaceului va gazdui cel mai mare observator din lume de acest gen si va fi deschis atat publicului, cat si oamenilor de stiinta pentru a studia habitatele Golfului Geographe.
In spatele conceptului se afla Baca Architects din Londra, pe care managerii Busselton Jetty – cu ajutorul comunitatii locale prin voturile lor – l-au ales din trei proiecte (celelalte doua au fost inspirate de Castle Rock, dealul iconic din Parcul National din Porongurup, Australia de Vest, si pe o barca ancorata la chei).
Astfel, pe langa faptul ca va putea primi un numar mai mare de vizitatori (aproximativ 200.000 in plus pe an, ceea ce va ridica cifra la 900.000) si extinde fereastra subacvatica pana la fundul oceanului, noua cladire va deveni o icoana arhitecturala. . Forma si functia, arhitectura si ingineria se unesc pentru a „promova educatia, constientizarea si observarea mediului marin al docului si imprejurimile golfului”, explica directorul Baca Architects, Richard Coutts.
O cladire pentru ca viata sa infloreasca
Privind spre orizont, accesul la noul observator va fi la nivelul docului. Prin diferite spatii, care vor invita vizitatorul sa descopere diferite galerii cu opere de arta si zone de expozitie si apoi sa coboare la etajul inferior, deja sub apa, unde va fi instalat observatorul marin.
Observatorul, deschis publicului si comunitatii stiintifice, va fi completat cu un restaurant subacvatic si un parc de sculpturi situat pe fundul oceanului.
De-a lungul fascinantei promenade se poate vedea exteriorul prin ferestre cu privelisti atat deasupra, cat si dedesubtul marii, printre care se remarca una care ocupa toata fata cladirii si a fost botezata drept „ochiul cetaceului”.
AUDC va fi complet cu un restaurant subacvatic pentru o experienta culinara de neuitat, precum si un parc de sculpturi situat pe fundul oceanului.
Cladirea va fi construita in mare parte din beton, ales pentru durabilitatea si capacitatea sa de a rezista la conditiile impuse de mediul marin. De asemenea, caracteristicile sale vor contribui la mentinerea stabila a temperaturii din interiorul cladirii. Spatele cladirii va fi acoperit cu o variatie poroasa si bioreceptiva a acestui material pentru a stimula cresterea algelor si a faunei marine.
Structura va fi fabricata intr-un santier naval din apropiere pentru a fi ulterior remorcat si scufundat in destinatia sa finala, ceva asemanator cu ceea ce s-a facut in constructia Under, primul restaurant subacvatic din Europa, semnat de Snohetta, in orasul norvegian Baly.
„Este cat se poate de autentic”, spune presedintele Bustleton Jetty, Barry House, increzator ca proiectul va imbunatati substantial experienta debarcaderului istoric de 155 de ani. „Implicarea ofertei noastre maritime actuale este cea mai buna modalitate de a creste si de a ne indeplini obiectivele de mediu”, adauga el.
In ceea ce priveste observatorul care exista in prezent, acesta va fi transformat intr-un centru de cercetare marine pentru promovarea oceanelor curate, cercetarea si educatia privind schimbarile climatice oceanice.