Cele aproximativ 60 de imagini care compun expozitia Femei, un secol de schimbare sunt povesti ale femeilor care au defilat prin lentilele National Geographic si functioneaza ca cronici deosebite despre trecutul, prezentul si viitorul femeilor din lume.
Expozitia, care a aterizat la Madrid inainte de pandemie, poate fi revazuta intre 5 martie si 10 aprilie la Colegiul Oficial de Arhitecti din Madrid (Hortaleza, 63 de ani) din capitala.
Istorie la feminin
Organizata de fotojurnalista Marisa Florez, Women, a century of change este un colaj al vietilor femeilor din intreaga lume surprinse de-a lungul secolului trecut, fie ca sunt anonime sau portrete ale unor personalitati cunoscute care au jucat un rol proeminent in istoria recenta.
Astfel, se poate vedea de la Sharbart Gula, mai cunoscuta drept fata afgana, capturata de Steve McCurry in 1984 intr-o tabara de refugiati din Pakistan, pana la sportivul kenyan portretizat in 2018 de Nichole Sobecki dansand cu un grup de elevi pe care ea insasi a infiintat-o.
In acest fel, si in ciuda faptului ca sunt povesti diferite, expozitia construieste una comuna, coerenta si directa, a vietii femeilor din ultimii 100 de ani.
Expozitia construieste, prin imagini din diferite vremuri si locuri din lume, o relatare coerenta a vietii femeilor in ultimii 100 de ani.
Imaginile, toate apartinand arhivei fotografice National Geographic, sunt impartite in sase capitole care se concentreaza pe diferite calitati ale protagonistilor lor: bucurie, frumusete, iubire, intelepciune, putere si speranta.
Expozitia, care a putut fi vazuta in locuri precum Washington si Barcelona, incorporeaza in aceasta editie de la Madrid o selectie de lucrari ale fotojurnalistei National Geographic Lynsey Addario despre viata si opresiunea femeilor sub regimul taliban.
Addario, care a calatorit pentru prima data in Afganistan in 2000, a facut trei calatorii separate in tara sub conducerea talibanilor inainte de 11 septembrie 2001.
In ultimii 15 ani, el a acoperit toate conflictele majore si crizele umanitare ale generatiei sale, inclusiv Afganistan, Irak, Darfur, Libia, Siria, Liban, Sudanul de Sud, Somalia si Congo.
Femei din Kenya pana in Japonia
In Femei, un secol de schimbare vedem povesti inspirate, emotionante si extraordinare despre femei care au depasit granitele, au depasit adversitatile si au deschis noi drumuri pentru ele si pentru ceilalti.
Fotografiile arata, de asemenea, cum au fost percepute femeile, cum au fost tratate, cata putere au avut (sau nu) si cum si-au petrecut timpul, de la inceputul secolului al XX-lea pana in prezent.
Expozitia devine astfel o calatorie in jurul lumii, din India, cu un grup de femei participand la ceremonia Holi – interzisa anterior vaduvelor – in Statele Unite, Spania sau Japonia.
In ea sunt reprezentate cateva femei fotojurnaliste care au lucrat pentru National Geographic, precum Amy Toensing, Ami Vitale, Newsha Tavakolian, Lynsey Addario sau insasi Marisa Florez.
Colectia National Geographic Society
Spectacolul se bazeaza pe colectia National Geographic Society, o arhiva veche de 130 de ani cu peste 60 de milioane de imagini care include fotografii publicate si nepublicate, diapozitive, negative si placi fotografice, printre altele.
Dupa cum o descrie fotojurnalista Sarah Leen, „la inceputul secolului al XX-lea, imaginile de reviste, determinate de limitarile tehnice ale fotografiei la acea vreme si de un punct de vedere occidental foarte colonialist, aveau tendinta de a portretiza femeile ca frumuseti exotice, pozand in costumele lor traditionale. sau cu sanii goi”.
Dupa aceste arhetipuri de mame sau surori, in al Doilea Razboi Mondial femeile au adoptat mai multe roluri: „contribuind la efortul de razboi lucrand in industrie, spitale, armata”.
Dupa razboi insa, au revenit in sfera domestica. „Femeile au mai zambit cateva decenii pana in anii ’70, odata cu aparitia fotografiei care a surprins o imagine a vietii fara ornamente”, explica fostul director de fotografie pentru National Geographic.
Acum, continuand aceasta evolutie, Femeile, un secol de schimbare aspira sa exploreze provocarile si triumfurile cu care se pot confrunta femeile in viitor, precum si cele cu care s-au confruntat in trecut.