Pregatirea bugetelor si a planurilor de redresare cu perspectiva de gen, crearea Pactului european de ingrijire sau concilierea sunt cateva dintre problemele pe care europarlamentarii le-au discutat joi. Si au aprobat, cu o majoritate semnificativa, o serie de rezolutii care recunosc impactul pandemiei asupra femeilor: perspectiva de gen in criza Covid-19, aprobata cu 485 de voturi pentru, 86 impotriva si 108 abtineri, si strategia pentru Uniunea Europeana pentru egalitatea de gen, care a primit unda verde cu 464 de voturi pozitive, 119 impotriva si 93 abtineri.

In primul rand, populara europarlamentara, Frances Fitzgerald, a prezentat raportul privind perspectiva de gen in criza Covid si perioada post-pandemie. Deputatii europeni au sustinut importanta luarii in considerare a acestei probleme in raspunsul la pandemie, pentru a garanta protectia femeilor.

Printre alte puncte, textul considera ca actiunile impotriva violentei sexiste din aceasta criza sunt insuficiente. Din acest motiv, Parlamentul European considera ca statele membre ar trebui sa instituie sisteme de alerta si asigurare. In plus, Camera ii indeamna pe cei douazeci si sapte, din nou, sa ratifice Conventia de la Istanbul si solicita Consiliului sa includa violenta sexista ca una dintre infractiunile penale ale UE.

In continuare, socialista Maria Noichl a pus pe masa elementele Strategiei Uniunii pentru Egalitatea de Gen. Acest al doilea raport a luat nastere ca raspuns la Strategia privind egalitatea de gen pentru perioada 2020-2025, prezentata de Comisia Europeana in martie 2020. O propunere bazata pe trei axe: lupta impotriva violentei si hartuirii sexuale, egalitatea de sanse in munca. piata si eradicarea decalajului salarial si consolidarea prezentei femeilor in posturi de decizie. Raportul pe care Parlamentul European l-a aprobat astazi este rezultatul multor ore de munca pentru a conveni asupra unei serii de recomandari pentru Executivul comunitar, intrucat Camera a considerat ca propunerea initiala nu avea obiective specifice.

Europarlamentarul Maria Eugenia Rodriguez Palop a fost responsabila cu pregatirea avizului Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale. Sa-si puna grauntele de nisip pentru a obtine „un raport complet si cuprinzator, care sa includa principalele batalii ale femeilor”. Pentru Uniti Putem „azi este o zi de sarbatorit”. „Am pus o stiuca in Flandra”, a comentat amuzata ea, adaugand ca „daca Comisia accepta aceste recomandari, va da un impuls revolutionar pilonului social al UE”.

Rodriguez Palop a sarbatorit includerea in raportul Pactului european de ingrijire, „astfel incat sa existe un angajament fata de serviciile publice si sa se imbunatateasca conditiile oamenilor care lucreaza in prima linie, depasind precaritatea si care sunt in mare parte femei”. Astfel, europarlamentarul a subliniat ca un alt punct important este ca s-a consemnat ca „lucrarea la distanta nu poate continua sa fie o scuza pentru dezmembrarea si privatizarea serviciilor precum crese si aziluri de batrani”. „Concilierea este cheia daca nu vrem sa ne prabusim ca societate si sa crestem feminizarea saraciei”, a adaugat el.

Cu toate acestea, el recunoaste ca unele chei au ramas in curs. „Ne-am fi dorit sa se acorde o atentie mai mare feminizarii saraciei, acordand o atentie deosebita fetelor, sau sa se aprobe o serie de sanctiuni asupra companiilor cu practici inegale”, a deplans el. Acest ultim punct a ramas doar o recomandare.

Rezolutiile aprobate joi nu sunt obligatorii, asa ca nu obliga Comisia Europeana sa-si modifice propunerea, nici statele membre sa puna in aplicare masurile aprobate. Cu toate acestea, ei stabilesc o serie de prioritati si indeamna Consiliul European sa creeze un grup de lucru specific pentru egalitatea de gen. Astfel, acestia solicita sa includa in Directiva Egalitatii o definitie a muncii de valoare egala si sa prezinte o directiva specifica pentru a garanta transparenta salariala.

Unitatea pentru egalitatea de gen

Populara europarlamentara, Frances Fitzgerald, a fost foarte clara in prezentarea raportului sau: „dorim ca Comisia Europeana sa prezinte o directiva pentru transparenta salariilor”. Astfel, el a insistat asupra importantei asigurarii „deoarece fondul de redresare Next Generation EU tine cont de inegalitatea de gen si garanteaza includerea femeilor in distributie”. De asemenea, a fost puternic cu violenta impotriva femeilor. „UE trebuie sa se asigure ca femeile si copiii care traiesc cu un abuzator primesc sprijinul necesar, prin politici de protectie si adaposturi”. „Nu pot fi lasati inchisi cu calaii si este o problema destul de serioasa sa nu-l lasati parcat pana cand pandemia se termina”, a insistat el.

La votul de joi a existat libertatea de a vota, desi surse populare anuntasera ca europarlamentarii lor vor vota in favoarea rezolutiei prezentate de propriul grup sau se vor abtine. In cazul Spaniei, majoritatea voturilor populare au votat pentru, desi au fost 4 abtineri (Pablo Arias Echeverria, Francisco Millan Mon, Antonio Lopez-Isturiz si Juan Ignacio Zoido Alvarez) si 2 voturi impotriva (Isabel Benjumea Benjumea si Gabriel Mato).

Populara europarlamentara, Isabel Benjumea Benjumea, a deplans in dezbatere „perceptia falsa ca femeile din Europa sunt victime si au nevoie de protectie speciala”. „Nu, in Europa femeile nu se nasc victime, ne bucuram de democratie si de sistemul sau de libertati si drepturi”, a afirmat ea, pentru a critica „impunerea de cote sau angajamentul pentru discriminarea pozitiva, din respect pentru femeile care sufera persecutii si marginalizare sociala”. 

Un punct de vedere pe care ecologistul Terry Reinkte nu il impartaseste. El a explicat ca s-a nascut in anul 87, in vestul Germaniei, intr-o familie in care mama sa si-a dorit mereu sa lucreze, in ciuda obstacolelor. „Saptamana trecuta, sora mea a avut primul ei copil si ii va fi mai usor sa se impace decat a fost pentru mama mea”, a spus ea. „Dar sa nu avem incredere in noi, femeile germane nu au aceleasi drepturi ca femeile franceze sau suedeze si din acest motiv trebuie sa ne angajam pentru o UE puternica in acest domeniu”, a subliniat ea.

Socialista Maria Noichl a sarbatorit ca „Donald Trump nu va mai fi chiriasul Casei Albe si Uniunea Europeana va aproba o strategie pentru egalitatea de gen”. El a insistat ca respectul pentru statul de drept este sacru si a reamintit ca „este incalcat de fiecare data cand drepturile femeilor sunt incalcate”. El si-a incheiat prezentarea cu o zicala bavareza: „doar cine este mic, foarte mic, nu poate suporta femeile sa creasca”, pe care a incheiat afirmand ca „Europa este o femeie”.

Socialista Lina Galvez Munoz a solicitat ca „la tranzitia verde si digitala sa se adauge o treime pe care se bazeaza actiunea politica a Comisiei: tranzitia catre o noua organizare a ingrijirii, pentru ca acestea sa nu se intoarca intr-un mod naturalizat. , si intr-un mod nerecunoscut sau neremunerat, la femei”.

Mai multi europarlamentari precum populara Cindy Franssen si-au amintit de emotia pe care au trait-o ieri dupa numirea lui Kamala Harris ca prim-vicepresedinte al Statelor Unite. „Am spart un tavan de sticla, desi mai este mult de lucru”, a recunoscut Franssen.

Europarlamentarul pentru Verzi, Diana Riba i Giner, a deplans ca acest „text ambitios arata ca Covid nu a facut decat sa largeasca inegalitatile de gen care erau deja inacceptabile”. „Totusi, raportul ajunge cu intarziere, pentru ca ar fi trebuit sa fie baza pentru influentarea negocierii fondului de recuperare, dar ajunge cand toate pachetele sunt deja agreate”, a spus el cu forta, la care a adaugat ca „ne-am ratat si noi. oportunitatea de a cere un pact pentru ingrijire, care nu numai ca investeste in sector, ci si favorizeaza o ambitie catre o economie a ingrijirii care sa puna bunastarea oamenilor in centrul politicilor”.

Desi a fost o dezbatere in mare parte feminina, a existat o voce masculina. Europarlamentarul liberal Martin Hatsik a facut o reflectie: „toleram ca femeile sa aiba doua locuri de munca, dar sa primeasca doar remuneratie pentru unul, ca trebuie sa traiasca cu parteneri violenti, ca drepturile lor sunt reprimate, ca drepturile lor reproductive sunt atinse, eliminarea cuvantului. gen sau conventia de la Istanbul devine o sperietoare”. „Egalitatea de gen ar trebui inteleasa ca o valoare traditionala de care trebuie ingrijita, pentru ca barbatii si femeile au fost intotdeauna egali”, a conchis el.

O idee care nu este sustinuta de europarlamentarul conservator Nicolaus Fest, care considera ca „problema de gen este o pacaleala, intrucat echivalarea inseamna discriminare impotriva barbatilor”. Opinie impartasita de colegul sau de grup Filip De Man, care vorbeste despre „prostii monumentale” si spune ca inchide categoric „de la a vorbi despre fraternitate la a vorbi despre sorority”.

Un discurs antifeminist pe care il sustin si unele femei de extrema dreapta. Europarlamentarul Vox, Margarita de la Pisa Carrion, a renuntat la „definitia genului legat de femei pentru a o victimiza sau a disocia sexul biologic al persoanei”. „Este o teorie emotivista”, s-a justificat, „fara temei stiintific si impotriva naturii”. „Aceasta ideologie care pretinde ca apara egalitatea nu face decat sa creeze diferente si lacune si genereaza singuratate”, a conchis el. Colega sa Jessica Stegrud, a facut un pas mai departe si a sustinut ca machismul este „o problema a cartierelor populare, unde femeile sunt exploatate, si nu a consiliilor administrative”. Dand de inteles ca machismul este legat de clasele sociale.

Un mesaj eronat, contrar relatarilor prezentate de diferite studii sociologice. Discursuri denuntate de europarlamentarul Maria Eugenia Rodriguez Palop si cere Comisiei Europene sa tina ochii deschisi si sa stabileasca legatura dintre unele miscari de extrema dreapta si aceste campanii de dezinformare.