O luna si 4 zile. Atit a durat colaborarea PDL – PSD la Iasi. Joi, 10 septembrie, conducerea PD-L Iasi a anuntat ca rupe protocolul incheiat cu PSD, la nivelul judetului Iasi. Democrat-liberalii sustin ca liderii PSD Iasi l-au atacat pe Traian Basescu, imediat dupa ce acesta a primit sprijinul public al lui Constantin Simirad, seful Consiliului Judetean Iasi. PD-L a mai anuntat ca va sustine proiectele lui Simirad in Consiliul Judetean, urmind ca seful CJ sa-si construiasca o majoritate politica beneficiind de cele 13 voturi democrat-liberale. Reactia PSD: Era de bun simt sa discutam inainte in coalitie.

PD-L a intors armele impotriva PSD

Decizia PD-L Iasi a fost luata intr-o sedinta interna, joi seara, dupa ce liderii partidului au avut o discutie si cu Constantin Simirad, membru PSD, dar sustinator al lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

“In sedinta BPJ am analizat raporturile dintre PSD si PD-L. N-a fost greu sa constatam declaratiile ostile la adresa presedintelui Traian Basescu. Prin intreaga prestatie din ultimul timp PSD se situeaza in afara protocolului de guvernare si in afara parteneriatului pe care l-am constituit la nivel local. Ca urmare a anuntului facut de dl. Simirad, liderii locali ai PSD ne-au cerut public sa optam intre sustinerea presedintelui Traian Basescu si sustinerea proiectelor pentru Iasi. Este clar ca protocolul politic pe care l-am semnat cu ei este consumat. Constatam acest lucru si alegem sa sustinem si candidatura presedintelui Traian Basescu si proiectele pentru Iasi, de data asta in jurul domnului Simirad“, a anuntat Dan Carlan, presedintele PD-L Iasi. 

“Opinia noastra este ca asocierea cu PSD la nivel national nu este oportuna. Este limpede pentru toata lumea ca nu este posibila aceasta colaborare la modul cum se desfasoara din partea PSD”, a mai spus Dan Carlan.

Simirad are mina libera sa-si construiasca majoritatea in CJ

“Voturile consilierilor PD-L din Consiliul Judetean sint alaturi de dl. Simirad, urmind ca dumnealui sa constituie o majoritate pe care o considera cea mai potrivita a duce la indeplinire mandatul si proiectele. Are tot sprijinul PD-L”, a anuntat presedintele PD-L Iasi. La nivelul Consiliului Judetean Iasi, cei 13 consilieri judeteni ai PD-L vor trece, astfel, de partea lui Simirad. PSD are tot 13 consilieri judeteni, in timp ce PNL 11 alesi

Simirad, cooptat in staff-ul de campanie pe Moldova

Prezent la sedinta PD-L Iasi, vicepresedintele Gheorghe Flutur a anuntat ca il va coopta in staff-ul de campanie al lui Traian Basescu si pe Constantin Simirad. “Noi am salutat anuntul facut de domnul presedinte Constantin Simirad. Dumnealui va face impreuna cu mine campanie in toate judetele Moldovei, pentru alegerile prezidentiale. In al doilea rind, domnul Simirad a anuntat ca-l sprijina neconditionat pe presedintele Traian Basescu. La nivelul PD-L, campania e organizata pe filiale”, a declarat Flutur.

Reactia PSD Iasi

“Era de bun simt si responsabil ca aceste lucruri sa fie discutate in coalitie, asa cum si protocolul a fost incheiat tot in urma unei decizii a coalitiei la nivel local”, a declarat Gheorghe Nichita, presedintele PSD Iasi, pentru NewsIn.

vezi si: Nichita: Este foarte posibil sa-l excludem pe Simirad din partid

Dumitru Oprea: In sfirsit, un mare proiect cu domnul Simirad

Dragostea a durat doar o luna

Pe 6 august, tot intr-o zi de joi, liderii filialelor PSD si PD-L semnau un protocol de colaborare. Aliantele locale nou formate au schimbat si majoritatile politice: PSD si PD-L au obtinut majoritatea atit in Consiliul Local, cit si in Consiliul Judetean. Mai mult, democrat-liberalii si-au instalat in functii un viceprimar si un vicepresedinte al CJ Iasi.

Opozant deschis al lui Gheorghe Nichita, seful PSD Iasi, Constantin Simirad a criticat atunci protocolul si s-a coalizat cu liberalii

Citeva saptamini mai tirziu, pe fondul pre-campaniei pentru alegerile prezidentiale, scena politica locala se schimba din nou radical:

Simirad isi anunta sprijinul pentru Traian Basescu, rupe relatiile cu PSD si vine aproape de PD-L 16 primari PNL din judet semneaza o declaratie de sustinere a aceluiasi Traian Basescu in alegeri deputatul PNL Cristina Dobre se inscrie in PD-L Iasi PD-L Iasi renunta la colaborarea cu PSD si se aliaza cu Simirad in Consiliul Judetean

Ce mai urmeaza?

In Consiliul Judetean Iasi, presedintele Simirad are sustinerea declarata a 13 consilieri PD-L. Insuficient pentru a obtine majoritatea de 19 voturi, pentru care este nevoie si de cooptarea unor consilieri judeteni PNL (probabil) sau chiar PSD (foarte putin probabil). Simirad ar avea astfel numarul de voturi necesar si pentru schimbarea vicepresedintelui PSD Constantin Adascalitei, care ar putea fi inlocuit de catre un liberal, cel mai probabil Victor Chirila, fostul secondant al sefului CJ In Consiliul Local Iasi, cei 12 consilieri locali PD-L pot forma o noua majoritate politica doar alaturi de 4 consilieri liberali, impotriva celor 11 consilieri PSD. Primarul Gheorghe Nichita are acum un viceprimar PSD (Romeo Olteanu) si unul PD-L (Gabriel Grigore) vezi si: PSD si PDL s-au luat cu acte la Iasi, in “aplauzele multimii” si in huiduielile lui Simirad