Saptamana trecuta am vorbit despre Casa Poporului, cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire administrativa din Romania, care se afla pe locul al doilea in lume, ca marime, dupa cladirea Pentagonului si despre felul in care aceasta constructie reprezinta tara noastra.

Astazi, StiriDeBine va vorbeste pe larg despre Petrache Poenaru, inginer si inventator, un nume cu care ar trebui sa ne mandrim cu totii, deoarece el a fost cel care a revolutionat domeniul instrumentelor de scris.

Adeseori, aflandu-ma in metrou, m-am intrebat cine a fost Petrache Poenaru, cel al carui nume il poarta acum fosta statie de metrou Semanatoarea.

Singurul lucru care mi-a ramas in minte, si pe care nu mai stiu cum l-am retinut, a fost acela ca Petrache Poenaru a fost inventatorul stiloului. Insa in spatele acestui nume – Petrache Poenaru – in spatele acestui personaj istoric se afla mult mai multe lucruri inedite si interesante pe care merita sa le cunoastem.

Site-ul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) spune ca Petrache Poenaru s-a nascut la 10 ianuarie 1799, in localitatea Benesti din judetul Valcea.

Petrache Poenaru a fost nu doar inventator, ci si pandur si om de incredere al lui Tudor Vladimirescu, inginer, matematician, pedagog, membru titular al Academiei Romane (din 1870), fondatorul colegiilor nationale din Bucuresti si Craiova, organizatorul invatamantului national romanesc, inventatorul tocului rezervor (brevetat de guvernul francez in 1827), potrivit Enciclopediei Wikipedia.

Petrache Poenaru a facut studiile secundare la Craiova, la scoala de la Biserica Obedeanu, intre 1811 si 1818. Autorul articolului de la Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Prof. dr. ing. Gh. Manolea, mentioneaza ca Petrache Poenaru era nepotul vornicului Iordache Otetelesanu, cel care a avut un rol foarte important in evolutia scolilor din Craiova.

Din anul 1818, Petrache Poenaru a lucrat la cancelaria Episcopiei din Ramnicu Valcea, iar intre 1820 si 1821 a predat limba elina la Scoala Mitropoliei din Bucuresti.

Om de incredere al lui Tudor Vladimirescu

In anul 1821, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei. Aceasta era o functie publica, activitatea lui fiind legata de pana si calimara si nu este exlus ca din aceasta activitate sa fi venit ideea conceperii primului stilou din lume.

La nici 22 de ani, scrie Hotnews.ro, tanarul gramatic Petrache Poenaru, absolvent al scolii Obedeanu din Craiova, lasa calimara cu cerneala si se hotaraste sa intre intr-o ceata de haiduci, animat de dorinta de a fi cat mai bine pentru popor.

Insa, inca de la prima lupta, ceilalti haiduci isi dau seama ca tanarul Poenaru nu are nicio legatura cu lumea armelor, si afland ca este un intelectual, ei il prezinta spre amuzament lui Tudor Vladimirescu.

Tudor Vladimirescu este incantat de inteligenta si agerimea tanarului Petrache Poenaru si ii propune sa i se alature, idee care este primita cu entuziasm de Poenaru. Astfel, tanarul devine in numai cateva saptamani chiar omul de taina al lui Tudor Vladimirescu si sef al cancelariei si al contopistilor.

A pus bazele primului ziar romanesc

“Foaia de propaganda” a armatei lui Tudor Vladimirescu, aparuta la initiativa lui Petrache Poenaru, a insemnat nu numai primul ziar romanesc de propaganda, asa cum reiese chiar din numele publicatiei, dar este si unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din Romania de prezentare corecta a idealurilor revolutionare ale lui Tudor Vladimirescu.

Hotnews.ro scrie “Constient ca o lupta se castiga nu numai prin inaltimea idealurilor si forta armelor, ci si printr-o buna popularizare a cauzei, Petrache Poenaru ii propune lui Tudor Vladimirescu tiparirea unui ziar care sa raspandeasca in randul romanilor dorintele si scopurile armatei de panduri. Tudor accepta si astfel ia nastere primul ziar romanesc, Foaia de propaganda“.

Brevetul francez pentru inventarea stiloului

Inginerul Gh. Manolea (Filiala AGIR Gorj) mai scrie ca, desi dupa infrangerea lui Tudor Vladimirescu pandurii erau vanati si decapitati, Petrache Poenaru a reusit sa scape, iar in anul 1822 a obtinut o bursa de studii la Scoala Tehnica din Viena si Berlin.

Aici, tanarul Petrache Poenaru invata despre o seama de instrumente tehnice noi la vremea aceea, precum sublere, micrometre si altele. Patru ani mai tarziu, in 1826, primeste o bursa franceza si isi completeaza studiile la Ecole Polytechnique din Paris, unde studiaza topografia si geodezia.

In timpul studiilor, Poenaru breveteaza primul toc cu rezervor din lume, mai intai la Viena, apoi la Paris. La 25 mai 1827, Petrache Poenaru obtine Brevetul francez 3208 pentru inventia cu titlul “Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala(brevetat de guvernul francez sub titlul “plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre“).

Tocul cu rezervor de cerneala “Poenaru” elimina astfel zgarieturile de pe hartie si scurgerile nedorite de cerneala si propunea solutii pentru imbunatatirea partilor componente pentru a asigura un flux constant de cerneala, precum si pentru posibilitatea inlocuirii unor piese.

Acesta a fost primul toc cu rezervor de cerneala din lume, precursorul stiloului realizat de Brissant si Coffin (in 1863) si perfectionat de Watterman (in 1884).

Primul roman care a calatorit cu trenul

La 15 septembrie 1830,  in Anglia este deschisa prima cale ferata din lume, care va face legatura intre Liverpool si Manchester, scrie Wikipedia.

In 1831, la 27 octombrie, aflat in Anglia, tanarul Petrache Poenaru calatoreste cu trenul, fiind astfel primul roman care foloseste acest mijloc de transport pus in functiune cu doar un an in urma.

Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului nostru. Douazeci de trasuri legate unele de altele, incarcate cu 240 de persoane, sunt trase deodata de o singura masina cu aburi“, descria Petrache Poenaru calatoria cu trenul, potrivit Prof. dr. ing. Gh. Manolea (AGIR Dolj).

Implicat in dezvoltarea invatamantul romanesc

In 1832, Petrache Poenaru se intoarce in Tara Romaneasca si este numit profesor de fizica si matematica la Sf. Sava din Bucuresti, iar din anul 1833 ell devine directorul acestei scoli.

In acelasi an (1833), Petrache Poenaru contribuie la infiintarea in Tara Romaneasca a cursurilor speciale de matematici superioare, geodezie, mecanica, arhitectura, agricultura si silvicultura. El creeaza astfel doua clase cu profil ingineresc pe care le doteaza cu manuale si aparatura speciala.

La initiativa lui Petrache Poenaru, in 1836, se organizeaza primele observatii meteorologice sistematice pentru determinarea temperaturii, presiunii si umezelii aerului.

Carti, cursuri si dotari in scoli

In 1837, Petrache Poenaru a tradus si a publicat in limba romana primul curs de Geometrie, iar patru ani mai tarziu, in 1841 publica cursul de Algebra. Tot in 1841 publica, in doua volume, Vocabularul frantezo-roman, in colaborare cu alti autori.

In 1838, in calitate de director general al Scolilor din Tara Romaneasca (functie cu grad de demnitar), Poenaru infiinteaza scolile publice satesti din Muntenia. Numarul scolilor satesti ajunge in preajma revolutiei pasoptiste la 2236, insa vor fi desfiintate dupa infrangerea Revolutiei de la 1848.

Petrache Poenaru s-a implicat direct in dotarea scolilor Craiovei. Astfel, in 1837 el doneaza Pensionului de fete din Craiova, actualul Colegiu National Elena Cuza, un set de harti (Europa, Asia, Africa, America, Australia) si 20 de carti privind educatia domestica a tinerelor fete (“Cours complet d’education domestiques pour les filles“).

Inginerul Gh. Manolea mai spune ca introducerea Sistemului Metric Zecimal in Tara Romaneasca i se datoreaza tot lui Petrache Poenaru. El a elaborat primul proiect romanesc de lege pe aceasta tema, discutat intre 1834 si 1836 in forurile legislative ale tarii.

Victoria a fost partiala – introducerea Sistemului Zecimal al Stajenului lui Serban Voda in 1836 – iar lupta a fost lunga, pana in 1864, cand s-a legiferat acest sistem. Motive s-au gasit, inclusiv ca in Tara Romaneasca nu sunt suficienti ingineri, desi Petrache Poenaru infiintase, in Scoala Nationala, cursuri de Matematici teoretice si practice destinate inginerilor topografi“, scrie Gh. Manolea.

Romania este cu adevarat norocoasa ca un astfel de personaj istoric ne-a facut cunoscuti prin inventarea unui lucru atat de mic, precum stiloul (sau tocul cu rezervor de cerneala cum era cunocut la inceput).

Data viitoare cand veti calatori cu metroul si veti auzi numele lui Petrache Poenaru, amintiti-va cat de multe lucruri a realizat acest om, care nu a fost doar un inventator, ci si inginer, matematician, inventator, pedagog si membru al Academiei Romane.

Echipa StirideBine va asteapta si vinerea viitoare sa descoperim impreuna inca o poveste din seria care va arata ca si Romania are locuri si oameni despre care merita sa stim.