Nu numai plaje, orase si Camino de Santiago: Galicia are si sase parcuri naturale si un parc national maritim-terrestru, care impreuna fac parte din propunerea „7 zile – 7 parcuri”.

Este un tur al naturii care combina drumetii, plimbari cu bicicleta si cu barca, observarea pasarilor, descoperirea diferitelor peisaje ale vailor si coastelor si gasirea colturilor care se vad doar in geografia diversa a Galitiei.

Daca cineva doreste sa o ia ca pe o provocare de gimcana verde, anunta-i ca primii 20 de calatori care viziteaza cele sapte parcuri inainte de 30 septembrie a acestui an vor primi un weekend pentru doua persoane intr-unul dintre hotelurile care apartin Retelei de Turism din Galicia. 

Primele 20 de persoane care viziteaza cele sapte parcuri naturale inainte de 30 septembrie vor primi un weekend pentru doua persoane in hotelurile retelei de turism din Galicia.

Mecanica este foarte simpla: in centrele de vizitare se solicita pasaportul parcului, iar la fiecare sosire personalul noteaza prezenta.

Fragas do Eume

In A Coruna, raul Eume a creat un canion adanc cu pante care coboara pana la 300 de metri, unde somonii inoata in ape, iar in masivul stancos cresc stejar, castan, mesteacan, arin, frasin, tisa, alun si pomi fructiferi. cu lauri pereni, ilisi si capsuni.

Complexul de dune Corrubedo si lagunele Carregal si Vixan

Intre estuarele Arousa si Muros si Noia, acest parc de 1.000 de hectare are trei elemente diferite: plaja Corrubedo, laguna cu apa dulce Vixan si laguna cu apa sarata Carregal; locuri in care se concentreaza aproximativ 3.000 de pasari de apa, inclusiv purcei, curli, rate cu lingura, nisipuri si plovers.

Punctul culminant este duna mobila gigantica, lungime de un kilometru, latime de 250 de metri si inaltime de 20 de metri, care straluceste ca o balena alba in departare.

Muntele Aloia

Pe raul Mino, la o altitudine de 700 de metri, Parcul Natural Monte Aloia a fost primul din Galitia.

Vegetatia sa frumoasa este rezultatul unei repopulari de specii exotice de acum 100 de ani, cu chiparosi, brazi si cedri din Liban.

In loc, pe langa privelistile afisate de cele cinci puncte de belvedere ale locului, se afla numeroase vestigii preistorice si romane.

Sierra of Encina da Lastra

In vaile raului Sil, Sierra de A Lastra se inalta cu varfurile sale de calcar care isi croiesc drum in fata unui peisaj in care predomina de obicei granitul.

„Pale”, asa cum sunt numite pesterile aici, invita amatorii si expertii in speologie sa descopere o lume secreta.

In zona exista numeroase pesteri, numite palas , precum cele din Cumbeira, da Zorra, Pereda sau Cubelas; care sunt cautate de speologi si iubitorii de turism de aventura.

Cand intri in ele, descoperi o padure pietroasa de stalactite si stalagmite, unde se gasesc unele dintre cele mai mari colonii de lilieci din Spania.

Acest parc natural, de 6.000 de hectare, este situat in masivul central al Ouresului, unde peisajul se imbina intre versanti stancosi si dealuri verzi care ajung pana la 1.500 de metri inaltime; si cu canalele Ribeira Grande si Ribeira Pequena traversand geografia.

Locul concentreaza o populatie importanta de fauna autohtona, precum caprioare, mistreti, caprioare, capre, stoare si lupi.

Baixa Limia-Serra do Xures

Copacii si muntii nu sunt interesati sa stie unde incepe si unde se termina o tara. Din acest motiv, Parcul Natural Baixa Limia-Serra do Xures se desfasoara in provincia Ourense si se extinde prin Portugalia, unde este cunoscut sub numele de Parque Peneda-Geres.

Pe aici, romanii au construit Via Nova pentru a uni Astorga si Braga, intr-un mediu in care puteti vedea cascade precum A Date sau sate precum Casolas, construite pe o panta cu sectoare care ating o inclinatie de 20º.

Si fiti atenti cand vedeti vacile izbitoare ale rasei cachena, de dimensiuni mici, dar cu coarne disproportionate.

Insulele Atlanticului

Acest parc national maritimo-terestru este unul dintre mecale turismului estival, dar frumusetea coastelor sale poate fi descoperita pe tot parcursul anului (in anumite conditii).

Plaja Rodas, din Insulele Cies, este reputata a fi una dintre cele mai frumoase din Spania (conform The Guardian , ar trebui sa fie in lume).

Pe langa plajele sale de nisip alb si fin si apele sale transparente, parcul evidentiaza farul care afiseaza vederi impresionante ale marii si insule, cu strigatele stridente ale pescarusilor ca coloana sonora.

In afara Cies , parcul se intinde peste insulele Ons, Salvor si Cortegada. In primul punct se afla furnas, pesterile marine care au fost sculptate in granit.

In aceste arhipelaguri, biodiversitatea se desfasoara in marea prezenta a pasarilor marine, extensii de alge si cetacee care vin din cand in cand sa salute.