Brasovul a fost unul dintre primele orase pe care le-am vizitat pe traseul nostru prin meleaguri romanesti. Am ajuns la el dupa ce am vazut doua cladiri celebre din Romania: Castelul Peles din Sinaia si cel cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula din Bran. A fost o zi lunga si nu am intrat in Brasov decat dupa-amiaza tarziu. In prima zi am putut sa avem un prim contact cu strazile acestui oras, sa-l vedem iluminat si sa gustam una dintre acele cine puternice romanesti.

Unde este Brasovul

Acest oras romanesc se afla in regiunea Transilvaniei, foarte aproape de Muntii Carpati. Putin peste 160 de kilometri il despart de Bucuresti si putin peste 260 sunt kilometrii pana la un alt oras mare al Romaniei: Cluj-Napoca.

Locatia sa il face o destinatie buna de vizitat in orice perioada a anului. Istoria si arhitectura sa pot fi savurate in orice anotimp. Dar daca esti unul dintre cei care se bucura de sporturile de iarna, sa stii ca Brasovul este o destinatie buna de descoperit in perioada decembrie – februarie, cand statiunea de schi Poiana Brasov este acoperita de zapada.

Cum se ajunge la Brasov

Una dintre cele mai bune modalitati de a ajunge la Brasov din Bucuresti este cu trenul. Gara Brasov este la aproximativ 3 kilometri de centrul orasului . Imi imaginez ca nu veti avea chef sa va carati bagajele prin oras, asa ca luati nota: autobuzul de linia 4 opreste la usa garii si va va duce in Piata Sfatului . Daca te hotarasti sa folosesti trenul pentru a merge dintr-unul din aceste orase in altul, poti consulta toate orarele la CFR Calatori.

In plus, Brasovul este unul dintre cele mai aglomerate orase din tara si are multiple legaturi cu alte orase din Romania.

Am folosit masina pentru calatoria noastra in Romania. Cred ca este mijlocul de transport care ofera mai multa libertate de deplasare in aceasta tara est-europeana. Datorita masinii noastre de inchiriat, am putut ajunge in multe locuri care altfel ar fi fost aproape imposibile sau ar fi necesitat timp pe care nu il aveam.

Va recomand acest mijloc de transport la fel cum va recomand sa va faceti intotdeauna o asigurare completa atunci cand inchiriati o masina in Romania. Drumurile romanesti, in special cele din afara drumurilor batute, lasa de dorit. Si in plus, romanii de la volan sunt in mare pericol.

Dar revenind la cum se ajunge la Brasov, sa va spun ca E60 este drumul care leaga acest oras de Bucuresti la sud si de Sighisoara, Targu Mures si Cluj-Napoca la nord-vest.

Daca urmeaza sa calatoresti la Brasov cu masina, atentie la problema parcarii. In centrul istoric este reglementat, dar trebuie sa mergi doar cativa metri pentru a gasi locuri de parcare gratuite. Pentru referinta am lasat masina in Aleea Tiberiu Brediceanu, langa un complex sportiv si la doar 15 minute de mers pe jos de Piata Sfatului.

Ce sa vezi in centrul Brasovului

Am oferit o buna imagine de ansamblu asupra Brasovului in orele petrecute in el. Ne-am inceput plimbarea prin acest oras al Transilvaniei foarte devreme si mergand, mergand, am putut sa vedem toate locurile din centrul orasului si din afara perimetrului vechiului zid despre care am sa va povestesc in continuare.

Turul orasului pe jos este unul dintre cele mai bune lucruri de facut in Brasov. Centrul poate fi oarecum labirintic. Strazi inguste care leaga unele piete de altele. Patrate fara fund inconjurate de cladiri impunatoare. Biserici ortodoxe ascunse in spatele unei usi simple pe care trebuie doar sa o traversezi pentru a descoperi un templu si poate chiar un cimitir. Trebuie sa te lasi dus de cap cautand locurile neaparat de vazut din oras, dar sa fii mereu atent la orice strada, arc sau placa care ar putea indica ca exista ceva acolo care ar putea trece neobservat de cei care calatoresc in graba prin Brasov.

Piata Sfatului

Aceasta piata este, fara indoiala, locul perfect pentru a incepe sa cunoasteti Brasovul. Centrul orasului medieval era aici si se spune ca aici a avut loc ultima ardere a vrajitoarelor de pe batranul continent.

Astazi putin a mai ramas din acele vrajitoare, iar piata este unul dintre cele mai atractive locuri din oras. Este inconjurat de case cu fatade baroc ingrijite. La parterul multora dintre ele au fost amenajate cafenele si restaurante, iar cand vremea este frumoasa isi pun mesele in piata. Are partea ei buna, aceea de a putea sa stai jos si sa bei o bere in acest colt frumos al Brasovului. Dar si inca una care nu este asa: umbrelele, cand soarele straluceste, acopera o parte din cladiri (si personal ma enerveaza foarte tare).

Centrul Pietei Sfatului este ocupat de una dintre cele mai proeminente cladiri din Brasov: Primaria. Dateaza din secolul al XV-lea si turnul sau, cunoscut sub numele de Turnul Trambitelor, a fost folosit ca post de veghe. Citisem ca in fiecare amiaza cativa muzicieni imbracati in costume traditionale cantau cantece din varful turnului. Daca este adevarat, ei erau inca in vacanta in timpul vizitei mele la Brasov, dar adevarul este ca nu am putut face pe nimeni sa-mi spuna daca am avut dreptate sau gresit in privinta interpretarii acelor muzicieni.

Un alt loc de vazut in aceasta piata este Casa Hirscher, o cladire renascentista situata la coltul pietei cu Strada Apollonia Hirscher. Astazi casa este ocupata de un restaurant si nu pun nicio problema ca noi turistii sa intram sa rasfoim.

Pe Piata Sfatului este si o biserica ortodoxa. Pentru a-l gasi, trebuie sa cauti o fatada care sa semene cu o biserica din cauza mozaicurilor sale de pe usa si de pe varful cladirii. Cu toate acestea, este suficient sa observati ca ceva nu este in regula. Ferestrele, cu perdele si jaluzele, nu arata ca o biserica. Si langa intrare, doua magazine? Nu va intoarceti gandindu-va ca aceasta este doar o cladire. Treci pe usa, vei gasi o terasa, iar la capatul acesteia Biserica Sfanta Adormire a Maicii Domnului. Cu noroc, ai putea chiar sa fii martor la o ceremonie religioasa asa cum ni s-a intamplat noua.

Si in sfarsit, amintiti de frumoasa priveliste care se poate avea din aceasta piata din Brasov, cu casele ei baroc si in spatele lor, dominand orasul, Muntele Tampa cu acel semn mare care aminteste oricui il vede in ce oras se afla. De parca ar fi un Hollywood romanesc. Are o oarecare logica, din moment ce sunt mai multe filme care s-au filmat in acest oras al Transilvaniei.

Biserica Sfanta Treime

La cativa metri de Piata Sfatului, pe Strada George Baritiu, puteti vedea o alta dintre acele biserici pe care doar cei mai curiosi par sa le descopere. Trebuie sa fii atent pentru ca intrarea in Biserica Sfanta Treime poate trece neobservata printre magazinele de pe strada. Asa ca uitati-va la numere si la numarul 12 veti gasi usa care duce la o curte in fundul careia se afla aceasta biserica ortodoxa simpla.

Interiorul sau, acoperit cu icoane, este foarte linistit, deoarece nu se aude zgomot de pe strada.

Exista o camera speciala pentru aprinderea lumanarilor si o usa din spate care duce la un cimitir . Ne-a atras atentia, pentru ca exista morminte in care nimeni nu este inca ingropat, dar numele celor care isi vor avea locul de vesnicie acolo sunt deja gravate pe pietre funerare.

Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare templu gotic din Romania. Aceasta biserica a fost construita intre anii 1383 si 1480. In timpul invaziei turcesti a fost in mare masura distrusa, ceea ce a facut ca lucrarile sa dureze mai mult, iar astazi este inca biserica la care comunitatea luterana merge sa auda slujba.

Este suficient sa vezi aceasta biserica pentru a intelege ca numele ei provine de la culoarea neagra a zidurilor ei. Motivul pentru acest ton al pietrei este ca biserica a suferit un incendiu major in 1689, iar peretii ei au fost patati in negru pentru totdeauna.

In interior puteti vedea cateva dintre sculpturile care odata decorau exteriorul absidei. Dar, fara indoiala , punctul culminant al acestei biserici din Brasov este orga cu 4.000 de tevi, una dintre cele mai mari din Europa. In timpul lunilor de vara, concertele sunt programate la sase seara.

Merita sa ocoliti biserica pentru a-i vedea intreaga structura si, de asemenea, sa va bucurati de piata atragatoare care o inconjoara, cu frumoase case baroc, unele recent restaurate si pictate in culori. Nu trebuie ratata o sculptura, cea a lui Honterus, un umanist si teolog sas transilvanean cunoscut pentru publicatiile sale geografice si cartografice.

Aproape de absida, intre doua cladiri, se deschide spatiul care leaga Curtea Honterus, piata Biserica Neagra, cu Piata Sfatului.

Orele Bisericii Negre din Brasov

  • Aprilie pana in octombrie: de marti pana sambata de la 10:00 la 19:00; Duminica si luni de la 12:00 la 19:00.
  • Noiembrie pana in martie: de marti pana sambata de la 10:00 la 16:00; Duminica de la 12:00 la 16:00. Luni inchis.

Intrarea este platita si nu este permis sa faci poze in interior.

Ce sa vezi pe zidul Brasovului

Centrul istoric al Brasovului a fost inconjurat de un zid care a fost construit intre secolele al XV-lea si al XVII-lea. Era o perioada in care sasii controlau orasul si a fost asediat de mai multe ori de otomani. In secolul al XIX-lea zidul era lipsit de sens, asa ca a fost demolat pentru a mari orasul.

Astazi doar o parte din acel zid. Unele dintre usile sale, turnurile de veghe si o mica sectiune de 40 de metri ascunsa intre casele orasului. L-am gasit, in Strada Dupa Ziduri, o zona pietonala de langa rau transformata in parcare de cealalta parte a zidului. Dar pentru a vedea cea mai mare sectiune ramasa din acel zid trebuie sa mergi in partea opusa a orasului, la poalele Muntelui Tampa. Sunt cativa metri care s-au pastrat din acel zid de aparare.

Turnuri

Intre turnuri, merita urcat, fie pe jos, fie cu masina (in apropiere exista o zona de parcare), pana la Turnul Alb, pe versantul vestic care se inalta deasupra orasului. Este un punct de vedere magnific asupra orasului, mai ales dupa-amiaza, cand soarele face orasul auriu si va permite sa faceti fotografii frumoase. Tot pe acea panta se afla Turnul Negru, nu ne-am apropiat de asta asa ca nu va pot spune mare lucru despre el.

Usile

Daca vorbim de portile vechiului zid al Brasovului, sunt doua care se mai vad, una la cativa metri de alta. Poarta Schei se afla pe strada care ii poarta numele, Strada Poatra Schei. Originalul a fost ars din temelii, iar cel pe care il putem vedea acum este o reconstructie din secolul al XIX-lea. Sa stii ca aceasta era singura poarta prin care romanii care locuiau la Brasov puteau intra in zona zidita pe vremea sasilor.

Cealalta poarta pe care am mentionat-o este Puerta de Santa Catalina, singura care s-a pastrat inca din Evul Mediu. A fost finantat de breasla croitorilor si este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase structuri de vazut in Brasov.

Bastionul Tesatorilor

O alta dintre structurile care au facut parte din vechiul zid al Brasovului este Bastionul Tesatorilor, de pe drumul care duce la Muntele Tampa. Se pare ca este cea mai veche cladire din oras si astazi gazduieste Muzeul Bastionului Tesatorilor, in interiorul caruia se afla o macheta care arata orasul asa cum era in secolul al XVII-lea. Nu va pot spune daca acest model este atat de impresionant pe cat se spune pentru ca nu am avut timp sa vizitam muzeul.

Muntele Tampa

Daca exista un punct de belvedere faimos in Brasov, acesta este Muntele Tampa. Nu se vede orasul dintr-un loc mai inalt, dar personal cred ca privelistea din Turnul Alb, desi nu la fel de larga, este mai frumoasa.

Pentru a va putea da o parere, nu exista alta solutie decat sa urcam pe acest deal care domina orasul dinspre Est. Aici a fost prima cetate a Brasovului. Si stiti cine a atacat-o si a demolat-o in secolul al XV-lea? Nu o sa-ti vina sa crezi: Vlad Tepes, acel personaj pe care unii il asociaza cu mitul lui Dracula.

Astazi Muntele Tampa este un loc foarte frumos, perfect pentru plimbari prin padure sau drumetii. Poti sa te plimbi pana la punctul de belvedere asupra orasului, dar daca ma lasi sa-ti dau un sfat, mai ales daca nu ai prea mult timp sa cunosti Brasovul, e mai bine sa urci cu telecabina. O optiune buna ar putea fi sa urci pe acel drum si apoi sa cobori. Acest lucru va scuteste de urcarea de cel putin o ora in sus.

In weekenduri sunt de obicei destul de multa lume, asa ca este mai bine sa nu mergeti cu vremea potrivita. Telecabina este veche, dar este in stare buna si daca va pozitionati bine in cabina va puteti bucura de privelisti bune in timpul ascensiunii. Pretul biletului este de 10 lei dus, dar daca cumparati hop-on si hop-off in acelasi timp platiti 18 lei (puteti plati cu cardul de credit). Ajunsi in varf, pentru a ajunge la uriasul indicator Brasov care domina orasul, trebuie sa mergi pe o poteca de piatra foarte neregulata. Nu uitati sa purtati pantofi confortabili!

Cartierul Schei

Lasand in urma centrul istoric al Brasovului de-a lungul Stradei Poarta Schei, ne-am indreptat spre cartierul in care au fost retrogradati romanii orasului in Evul Mediu. Pe drum am trecut de usa Sinagogii din Brasov si de intrarea in Strada Sforii. Aceasta este cunoscuta pentru ca este una dintre cele mai inguste strazi din Europa de Est. In timpul vizitei noastre in oras, ambele locuri erau in constructie, asa ca am ramas cu chef sa le vedem.

Drumul spre Schei continua pe Strada Prundului, o strada in care casele nu prea au de-a face cu cladirile in stil baroc din centrul istoric al orasului. In acest cartier, care a fost resedinta romanilor pe vremea sasilor, casele sunt mai mici, mai simple.

Aceasta strada duce la Piata Unirii, inima cartierului Schei. Este un spatiu larg, diafan, inconjurat de dealurile Brasovului. In centrul pietei, sculptura soldatului, iar pe o parte a acesteia, intrarea care duce la cel mai interesant loc din acest cartier al Brasovului: locul unde se poate vizita prima scoala din Romania, transformata acum in un muzeu si Biserica San Nicolas.

Aceasta biserica ortodoxa in stil gotic ocupa locul unei foste biserici de lemn. Templul care poate fi vizitat astazi contine picturi murale reprezentand regii Romaniei. Au fost musamalizati in anii stapanirii comuniste in tara, dar in 2004 au vazut din nou lumina.

In jurul bisericii se afla un cimitir simplu, unul dintre cateva care exista in intravilanul Brasovului. Un loc linistit pentru ca turistii ajung cu greu in aceasta parte a orasului.

Alte locuri de vazut in Brasov

Biserica Sf. Parascheva

Dupa ce am vizitat locurile anterioare, am parasit incinta Bisericii San Nicolas printr-o usa din spate care ducea spre Strada Retezat. De acolo ne-am indreptat spre centrul Brasovului, dar de data aceasta pe Strada Constantin Lacea. In ea am putut vedea Biserica Sf. Parascheva, o cladire simpla cu o cupola inalta de argint care este usor de localizat. Biserica este inconjurata de un cimitir in care este inmormantat autorul poeziei imnului national al Romaniei, Andrei Muresanu.

Iar pentru aceia dintre voi care credeti ca nu ati vazut inca suficiente cimitire in Brasov cu acest tur al orasului, sa va spun ca chiar in fata acestei biserici se afla probabil cel mai simplu cimitir din oras: cel dedicat eroilor celor doua razboaie mondiale.

Cetate

O alta dintre cladirile care au facut candva parte din fortificatiile Brasovului este Cetatea. A fost construita din lemn pe un deal care dadea spre oras si, de asemenea, spre campiile nordice. In secolul al XVI-lea acea cladire a fost inlocuita cu una din piatra care a fost abandonata abia un secol mai tarziu.

Va incurajam sa ajungeti in acest loc cu masina. Ne-am plimbat de o mie de ori prin strazi fara fund, altele care pareau sa urce, dar pana la urma ne-au dus inapoi in centrul orasului. Am reusit in sfarsit sa gasim aceasta mare structura defensiva care astazi gazduieste, se pare, un restaurant. Si spun ca se pare pentru ca cand am ajuns la el era inchis si nu i-am putut vedea interiorul si nici nu am gasit ceva in exterior care sa ne dea vreun indiciu despre ce se afla in spatele acelor ziduri. Dar macar am putut sa vedem Brasovul dintr-o noua perspectiva, desi adevarul este ca acest punct de vedere asupra orasului nu este la fel de atractiv precum Turnul Alb sau Muntele Tampa.

Calatoria noastra la Brasov s-a incheiat aici, calatoria noastra in Romania a continuat vizitand cateva dintre bisericile sasesti ale tarii inainte de a continua spre Sighisoara, care pentru mine este cel mai frumos oras din Romania.