Zeci de protestatari au fost ucisi de politie si peste 1.000 au fost raniti in Kazahstan, au declarat autoritatile joi, in aceeasi zi in care Rusia si aliatii sai au trimis trupe pentru a face fata tulburarilor violente din tara.

Furia, care a inceput duminica in zonele provinciale din cauza cresterii preturilor la gaze, s-a extins in cel mai mare oras al tarii, Almaty, unde s-a transformat intr-o revolta, protestatarii confiscand cladirile guvernamentale si, pe scurt, aeroportul, pe masura ce jafurile au crescut.

In fata haosului, Rusia vecina si aliatii sai din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO) au anuntat joi trimiterea in Kazahstan a primului contingent al unei „forte colective de mentinere a pacii”, la cererea guvernului autoritar al acestei tari din Asia Centrala. 

Contingentul, format din trupe ruse, belaruse, armene, tadjice si kargaze, va avea misiunea de a „proteja instalatiile de stat si militare” si de a „ajuta fortele de ordine din Kazahstan sa stabilizeze situatia si sa restabileasca statul de drept”.

Presedintele kazah Kassym Jomart Tokayev nu a reusit pana acum sa inabuse protestele, in ciuda concesiunilor la pretul gazelor, a demisiei guvernului si a introducerii starii de urgenta si a starii de acces nocturne in tara.

Joi, politia a raportat ca „zeci” de protestatari au fost ucisi in incercarea de a sechestra cladiri administrative si sectii de politie.

Ministerul Sanatatii a indicat ca au fost peste o mie de raniti, dintre care 62 la terapie intensiva.

In plus, 13 membri ai fortelor de securitate au fost ucisi, dintre care doi au fost gasiti decapitati, iar 353 au fost raniti, potrivit televiziunii de stat.

Imaginile difuzate de mass-media si retelele de socializare au aratat scene de haos, cu magazine jefuite si cateva cladiri administrative facute raid si incendiate in Almaty, capitala economica a tarii, in timp ce s-au auzit impuscaturi de la arme automate.

Purtatorul de cuvant al Bancii Centrale, Oljassa Ramazanova, a anuntat suspendarea activitatii tuturor institutiilor financiare din tara, unde internetul nu functioneaza.

Aeroporturile din Almaty, orasele Aktobe si Aktau si capitala Nur-Sultan nu au fost operationale joi, dupa ce zborurile au fost anulate cu o zi inainte.

Ca urmare a haosului, pretul uraniului, din care Kazahstanul este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali, a crescut brusc, in timp ce preturile companiilor autohtone au scazut la Bursa de la Londra.

Tara este, de asemenea, un centru pentru minerit de bitcoin, activitate care se confrunta, de asemenea, cu o scadere brusca.

Presedintele kazah a introdus joi masuri de urgenta pentru „stabilizarea activitatii serviciilor publice, transportului si infrastructurii”, intarirea pregatirii fortelor de securitate si restabilirea activitatii bancilor.

In plus, exportul anumitor tipuri de alimente a fost interzis pentru a stabiliza preturile.

Tokayev a declarat miercuri ca „bande teroriste” care „au primit o pregatire extinsa in strainatate” conduc protestele.

„Grupuri de elemente criminale ne bat soldatii, ii umilesc, ii tarasc goi pe strazi, agreseaza femei si prada magazine”, a spus el intr-un discurs televizat.

In ultimele nopti, politia a tras grenade asomatoare si gaze lacrimogene in multime, dar nu a reusit sa opreasca unele cladiri ale administratiei sa fie luate cu asalt.

Potrivit presei si a martorilor de pe retelele de socializare, protestatarii au mers la primarie si la resedinta prezidentiala din Almaty, printre altele, si le-au dat foc. Cinci retele de televiziune au fost jefuite.

Joi a fost imposibil sa facem o imagine completa a situatiei din tara. Jurnalistii si martorii nu au putut fi contactati pe internet sau prin telefon, ambii taiati.

Furia protestatarilor este indreptata in special asupra fostului presedinte Nursultan Nazarbayev, in varsta de 81 de ani, care a condus tara intre 1989 si 2019 si mentine o mare influenta. El este considerat mentorul actualului presedinte Tokaev.

Kazahstanul, cea mai mare dintre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrala si cea mai mare economie din regiune, are o mare minoritate rusa si are o importanta economica si geopolitica cruciala pentru Rusia.

Moscova a cerut miercuri ca criza sa fie rezolvata prin dialog „si nu prin revolte de strada si incalcarea legii”.

Statele Unite si Uniunea Europeana au cerut „retinere” tuturor partilor.