Arhiva cercetarilor lui Albert Einstein va fi trecuta in format digital si ca atare accesibila online anul viitor, a declarat un reprezentant al Hebrew University of Jerusalem. Einstein, care a murit în 1955, a lasat o parte din lucrarile sale acestei universitati, a carei co-fondator este. Arhiva detine mai mult de 80.000 de documente de stiinta.

Cu aceasta ocazie, redactia stitirdebine.ro iti prezinta o suma de informatii simpatice pe care nu le stiai despre marele om de stiinta Albert Einstein.

Majoritatea dintre noi il stiu pe Einstein pentru calitatea sa de a fi un om de stinta faimos care a inventat formula E=mc2. Altii il stim de pe tricourile cu imprimeu si ne raportam la el ca la un soi de pop icon. Exista insa cateva lucruri despre Einstein care mai mult ca sigur merita amintite, cu atat mai mult cu cat tragediile si dezastrele de pe mapamond ne-au obligat sa trecem cu vederea peste aniversarea lui de pe 14 martie.

Einstein iubea navigatul. Nu pe internet, desi suntem convinsi ca nici astfel de navigare nu i-ar fi fost indiferenta. Pe vremea cand era student la Institutul Politehnic din Zurich, Albert iesea de multe ori cu barca pe lac, scotea din traista un caiet, se relaxa si gandea. Desi nu a invatat niciodata sa inoate, Einstein a continuat sa navigheze toata viata, ca hobby.

Cand a murit, in 1955, corpul sau a fost incinerat iar cenusa a fost imprastiata, exact asa cum si-a dorit. Totusi, inainte sa moara, Dr. Thomas Harvey de la Spitalul Princeton a efectuat o autopsie in care a scos creierul lui Einstein. Desi nu avea permisiunea de a pastra creierul, doctorul l-a convins pe fiul lui Einstein ca acest gest ajuta stiinta foarte mult. Pana la urma, Harvey a decis sa returneze creierul spitalului din Princeton cativa ani mai tarziu.

Mama lui Einstein, Pauline, era o pianista implinita si isi dorea, firesc ca si fiul ei sa aiba aceeasi pasiune. Drept urmare, la varsta de 6 ani Einstein a luat primele lectii de vioara. Din nefericire, la inceput lui Albert nu i-a placut deloc sa cante la vioara.Prefera in schimb sa construiasca castele de carti de joc, ocupatie la care excela de altfel, o data reusind chiar sa construiasca un castel de 14 etaje.

La 13 ani insa Einstein s-a razgandit in privinta viorii atunci cand a descoperit muzica lui Mozart.

In urmatorii ani, atunci cand obosea sau se intepenea in derularea unor ganduri, Einstein canta la vioara. De asemenea, el obisnuia sa mai cante pe la serbari, sau sarbatori.

La cateva zile dupa moartea liderului Zionist si Prim-presedintelui Israelian Chaim Weizmann, in noiembrie 1952, Einstein a fost intrebat daca nu doreste sa devina al doilea presedinte al Israleului. Einstein, atunci in varsta de 73 de ani a refuzat motivand prin lipsa de abilitati naturale in relatia cu oamenii.

O parte din farmecul lui Einstein il constituia si inca il mai constituie aparenta sa diavoleasca. Mai mult decat parul nepieptanat, un obicei ciudat pe care il avea era sa mearga oriunde fara sosete. Chiar si cand a fost invitat la Casa Alba la un dineu oficial Einstein a aparut tot fara sosete. Motivatia – sosetele se gauresc tot timpul si in plus, de ce sa porti si sosete si pantofi cand poti foarte bine sa alegi doar una din aceste optiuni.

Cand era numai un pusti de 5 ani, tatal lui Einstein i-a aratat acestuia o busola de buzunar. Copilul a fost fascinat toata viata de forta care face ca acul sa se indrepte intr-un singur punct si se presupune ca fascinatia catre stiinta a avut ca resort si aceasta intamplare.

La 20 de ani dupa ce a scris Teoria Relativitatii, Einstein a inventat un frigider care functiona pe baza de alcool. Inventia a fost patentata in 1926 dar nu s-a produs niciodata pentru ca noile tehnologii erau deja mai favorabile. Impulsul de a inventa un frigider a venit in urma faptului ca Einstein a citit in ziar povestea unei familii otravite de un frigider care emitea dioxid de sulf.

Lui Einstein ii placea la nebunie sa fumeze. De altfel, asupra subiectului el declara: “Cred ca fumatul pipei contribuie la calmul si judecata obiectiva asupra tuturor problemelor umane”. Desi prefera pipa, Einstein nu refuza niciodata un trabuc sau chiar o tigareta.