Cashel (Irlanda). Este situat in comitatul Tipperary si a fost locuit de regii din Munster din secolul al V-lea, care mai tarziu au cedat cetatea bisericii pana cand trupele lui Cromwell au distrus-o partial in 1647. Cashel este renumit pentru ca este locul in care Sfantul Patrick, patronul Irlandei, a convertit regele Munsterului in secolul al V-lea.
Hohenzollern (Alemania)
Dupa cum puteti vedea, acest castel de vis este situat la 855 de metri deasupra nivelului marii, pe un deal numit Hohenzollern . Prima parte a lucrarii a fost construita in secolul al XI-lea si a apartinut dinastiei Hohenzollern, care a controlat Prusia si Brandenburg pana la sosirea Primului Razboi Mondial.
Chenonceau (Franta)
Cunoscut si sub numele de Castelul Femeilor si ridicat in stil rezidential in secolul al XVI-lea, este cel mai vizitat monument istoric in maini private din tara noastra vecina. Se remarca prin cele doua gradini intinse si inflorate si prin plantatia de vin. Apartine unui grup de cladiri numite castele Loarei.
Guadamur, Toledo (Spania)
Contele de Fuensalida si domnul de Cedillo, Pedro Lopez de Ayala, a fost cel care a construit castelul cu un plan patrat si un sant cu un pod mobil, care a fost abandonat in secolul al XVIII-lea. Folosit de trupele franceze in timpul Razboiului de Independenta si incendiat, dupa ce a fost reabilitat, a fost ars din nou in razboaiele carliste. Adaposteste o colectie interesanta de armuri, tapiserii, picturi si mobilier de epoca.
Eltz (Germania)
Inca din secolul al XII-lea, generatii si generatii s-au putut bucura de frumusetea acestui castel situat pe raul Moselle . Stil baroc si opt turnuri de pana la 40 de metri inaltime. Incredibil, este inca in mainile unei ramuri a familiei care a locuit in ea dupa constructie.
Corvin (Romania)
Unii cred ca acesta a fost locul in care Vlad al III-lea al Tarii Romanesti, mai cunoscut sub numele de Dracula, a fost inchis timp de aproximativ sapte ani dupa ce a fost destituit in 1462. Castelul a apartinut dinastiei Hunyadi. Daca exista ceva de evidentiat despre el, sunt turnurile sale puternice de aparare si terenul sau central. De dimensiuni mari, are acoperisuri inalte colorate si elemente impodobite cu pietre sculptate.
Colomares, Malaga (Spania)
Nascuta in onoarea lui Cristofor Columb, cladirea a fost ridicata intre 1987 si 1994 in Benalmadena (Malaga). Cea mai mica capela din lume pana in prezent (1,96 metri patrati) se afla in interior, precum si un mausoleu gol care asteapta cu nerabdare sosirea ramasitelor descoperitorului Americii.
Cochem (Germania)
Aceasta frumoasa cetate, cunoscuta si sub numele de Reichsburg Cochem, a fost construita in jurul anului 1000 si a intrat in domeniul public in 1942. Ocupata si condusa de francezi in timpul razboaielor napoleoniene, castelul a fost in cele din urma distrus de acestia in timpul razboiului de la Augsburg.
Coca, Segovia (Spania)
Acest monument se remarca prin zidaria sa si stilul gotic-mudejar, cu un decor original si imaginativ pe pereti. In plus, zidurile ei profita de escarpele pamantului care se inalta dintr-un sant ca scaun. Cetatea a fost construita in 1453 de catre arhiepiscopul Sevilla si Domnul Coca, Don Alfonso de Fonseca.
Cetatea Jaca, Huesca (Spania)
A fost proiectat de inginerul militar italian Tiburzio Spanocchi, dupa o comanda a lui Filip al II-lea, ca strategie defensiva impotriva trupelor din sudul Frantei care invadasera Valea Tena in 1592. In jurul curtii mari centrale se afla cladirile care adaposteau garnizoana, birouri si depozite. Cetatea a fost folosita doar defensiv in Razboiul de Independenta.
Butron, Bilbao (Spania)
De origine medievala si situat in municipiul Gatica din Bilbao, acest monument, care pare mai degraba ceva dintr-o poveste, a fost construit dintr-un capriciu si nu pentru a fi locuit, deoarece turnurile si unele incaperi din interior nu sunt in intregime functionale. In prezent apartine unui grup de afaceri si este de vanzare.
Bodiam (Anglia)
Fondata de Sir Edward Dallyngrigge in 1385, sarcina sa principala a fost sa-si apere imprejurimile de invazia franceza, desi anumite linii de cercetare sustin ca principalul motiv pentru constructia acestei frumuseti artistice a fost acela de a o evidentia si de a arata, deoarece zidurile abia daca au grosime.
Alhambra din Granada (Spania)
Alhambra (in araba Fortareata Rosie ) se afla pe dealul Sabika, unul dintre cele mai inalte puncte din Granada, din 1889. La inceputurile sale, a servit drept cazare pentru monarh si curtea Regatului Nasrid al orasului. Decorul sau se bazeaza pe arta hispano-musulmana. In 2011 a devenit cel mai vizitat monument din tara.
Kilchurn (Scotia)
Situata pe Loch Awe si datand din secolul al XV-lea, starea sa actuala ruinata confera o nota de romantism acestei structuri, care este acum una dintre cele mai fotografiate de pe insula. Accesul la monumentul abandonat este limitat la perioada de vara si se poate face cu barca (din Lochawe Pier), sau pe jos din Dalmally.
La Calahorra, Granada (Spania)
Acest monument domina tinuturile din Granada Marquesado de pe un deal de la poalele Sierra Nevada. A fost o cladire de pionierat in Spania prin introducerea elementelor arhitecturale si decorative renascentiste. Promotorul constructiei sale a fost Don Rodrigo de Vivar y Mendoza, personaj care a incredintat executia in 1509 unor maestri italieni precum Michele Carlone.
Monteagudo, Murcia (Spania)
Aceasta fortareata impresionanta se afla pe un punct stancos la 149 de metri deasupra nivelului marii si se intinde pe doua platforme de 400 de metri in diametru. Originile sale dateaza din perioada islamica, primele referinte documentare datand din 1078-1079, cand regele musulman al Murciei Abderraman Ibn Tahir a fost inchis acolo dupa detronarea sa.
Muntele Saint Michel (Franta)
Inscris in patrimoniul mondial UNESCO din 1979, dupa ce a fost declarat monument istoric in 1862, frumusetea sa arhitecturala il face cel mai aglomerat sit turistic din Franta, cu peste trei milioane de vizitatori in fiecare an.
Trakai (Lituania)
Aceasta cetate este inconjurata de lacuri, la aproximativ 30 km de Vilnius. Comandat de regele Kestutis in secolul al XIV-lea, castelul a fost avariat in timpul razboaielor impotriva Mascoviei si ruinele sale au fost abandonate. Este ideala pentru o fotografie perfecta, deoarece podul sau mobil si peisajul lacurilor cu barci ii completeaza frumusetea.
Tosa de Mar, Girona (Spania)
Desi actuala incinta zidita a fost construita in 1387 de staretul Ramon Dezcatlar, primele date culese despre aceasta cetate apar inca din 1187. Are sapte turnuri circulare, dintre care cel mai mare este Turnul Omagiului sau Ceasului, comandat pentru a apara accesul la oras avand in vedere locatia sa. Piratii din Africa au organizat mai multe raiduri, toate respinse cu succes.
Bojnice (Eslovacia)
Existenta sa dateaza din anul 1113 si a fost decorul mai multor filme. Dupa ce a trecut de la o mana la alta, cetatea a fost ocupata de familia Thuzos, una dintre cele mai puternice din nordul Regatului Ungariei. Interiorul sau a adapostit antichitati, desene, sculpturi etc., pana cand colectiile au fost date impreuna cu castelul lui Jan Bata, proprietarul celebrilor pantofi Bata in 1939.
Penafiel, Valladolid (Spania)
Din Plaza Mayor a orasului se vede maiestuos panza defensiva a castelului sau, bastion fundamental in granita si linia strategica a Duero, atat pentru musulmani, cat si pentru crestini, in secolele IX si X. In prezent, interiorul sau este a devenit sediul Muzeului Provincial al Vinului.
Blanuri (Romania)
Situat in Sinaia, la aproximativ 130 de kilometri de Bucuresti, acest monument dateaza din 1873, anul in care regele Carol I al Romaniei a inceput sa-l construiasca. Stilul sau oscileaza intre neogotic si neorenascentism si are aproximativ 170 de camere.
Orava (Slovacia)
Considerat unul dintre cele mai impresionante castele din Slovacia, a fost construit in secolul al XIII-lea. Aici au fost filmate multe scene din celebrul film Nosferatu the Vampire (1922). Designul sau original era de stil romantic si gotic si se indrepta catre unul renascentist si neogotic. Dupa o perioada de deteriorare si al Doilea Razboi Mondial, a castigat eticheta de monument national recunoscut.
Olite, Navarra (Spania)
Este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase si luxoase castele medievale din Europa, dovada a splendorii medievale a acestui oras, situat la 42 de kilometri de Pamplona. Jumatate cetate, jumatate resedinta palatiala, asa-numitul Palat Regal din Olite a fost curtea regilor navarezi pana la cucerirea regatului si incorporarea acestuia in Coroana Castiliei in 1512.
Neuschwanstein (Alemania)
Aceasta minune monumentala cu vedere la Alpii Bavarezi a fost construita in 1866 la ordinul lui Ludwig al II-lea al Bavariei, cunoscut drept „regele nebun”. Departe de a avea un design functional, este un loc curios care gazduieste referiri la personaje medievale precum Ferdinand cel Catolic.
Speckle, Valladolid (Spania)
Aceasta enclava ridicata de pe platoul Castilian a fost un centru militar strategic si un depozit de artilerie, avand in vedere dimensiunea sa enorma, precum si a servit ca arhiva a Coroanei in timpul domniei lui Henric al IV-lea. A devenit unul dintre cele mai mari castele din regatul Castiliei cu interventiile lui Juan al II-lea, Enrique al IV-lea si chiar ale Monarhilor Catolici.
The Mendozas, Madrid (Spania)
Este unul dintre ultimele exemple de arhitectura militara castiliana din secolul al XV-lea. Vocatia sa initiala de bastion defensiv a facut loc celei de palat rezidential pentru una dintre cele mai importante familii castiliane din Evul Mediu: Mendoza. Castelul este inconjurat de o barbacana si este format dintr-o curte cu arcade, un subsol si sase etaje. Desi ramane proprietatea ducelui de Infantado, comunitatea autonoma este responsabila de administrarea sa.
Loarre, Huesca (Spania)
Acest castel este un exemplu clar de arhitectura romanica militara si civila din secolul al XI-lea, care ascunde in interiorul sau stanca de calcar a muntelui in care se afla. In cadrul complexului sau se afla capela mica si cripta Santa Quiteria, la intrare, si biserica, in care se remarca cupola, atat de neobisnuita in alte constructii romanice.
Alcazar din Segovia (Spania)
Este unul dintre cele mai remarcabile monumente ale acestui oras apartinand Castilla y Leon. Constructia sa dateaza din anul 1122. In Evul Mediu a devenit unul dintre locurile de resedinta preferate ale regilor Castiliei, in special al Alfonso X. In 1931 a fost declarat in sfarsit monument istorico-artistic.