Un nou studiu al bancii elvetiene UBS a comparat preturile si salariile din 77 de orase internationale. Raportul bancii elvetiene UBS (Union Bank of Switzerland) este publicat din 1971 si compara in fiecare an preturile si salariile a 77 de orase internationale prin evaluarea a 128 de preturi la diferite bunuri si servicii, precum si veniturile medii ale anumitor profesii reprezentand populatia medie activa (in total aleg 15 profesii medii pentru sold, de la soferi de autobuz la medici).

Cand vine vorba de preturi, Zurich (Elvetia, locul 1), Geneva (Elvetia, locul 2) si Oslo (Norvegia, locul 3) au cele mai mari preturi din lume.

Europa este deosebit de bine reprezentata, deoarece pana la 5 dintre ele apar in top 10 dintre cele mai scumpe 10 orase din lume, cu Copenhaga (Danemarca, locul 4), Milano (Italia, locul 7), Londra (Regatul Unit, locul 8) si Helsinki. (Finlanda, al 10-lea) in acest tabel.

Statele Unite au, de asemenea, cateva orase destul de scumpe, New York (a 5-a) si Chicago (a 9-a), ambele fiind, de asemenea, in top 10 cele mai scumpe.

In Africa, gasim Johannesburg pe locul 53 din 77 de tari incluse in raport. A fost urmat de Nairobi (Kenia, locul 68), Lagos (Nigeria, locul 76) si Cairo (Egipt, locul 77).

Retineti, cand vine vorba de puterea de cheltuire, Los Angeles se afla in fruntea acestei liste, deoarece locuitorii din Los Angeles pot plati cu aproape un sfert mai mult decat newyorkezii.

In ceea ce priveste puterea de cumparare a oraselor precum Johannesburg, se afla pe locul 43 la nivel mondial. Mai departe sunt Nairobi (72), Cairo (76) si Lagos (77). Lagos si Cairo sunt, de asemenea, orasele cu cele mai mici preturi de pe planeta.

Cum se traduce acest lucru in lumea reala?

Desi politica de preturi difera de la tara la tara, lucratorii care locuiesc in Zurich, de exemplu (cel mai scump oras din lume), ar trebui sa munceasca 4,7 zile pentru a cumpara un iPhone X, in timp ce in Johannesburg ar avea nevoie de 36,4 zile pentru a-si cumpara unul.  Cei din Lagos ar trebui sa lucreze timp de 133,3 zile.

Orasele aflate mai jos pe lista, cum ar fi Hong Kong si Doha (locul 33 si, respectiv, 49 pe lista), „creste pretul atunci cand contabilizeaza chiria”, spun cercetatorii. „Locuinta in aceste exceptii notabile este relativ mai scumpa decat punctul nostru de referinta” (autorii au evaluat New York-ul).

Oslo (Norvegia) este al treilea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 107,8 fara chirie (si 96,9 inclusiv chirie). Ca o curiozitate, este cel mai scump oras din lume pentru a bea o bere, de exemplu. Oslo este cel mai populat oras din Norvegia si este al treilea cel mai populat oras si zona urbana scandinava, al doilea dupa orasele Copenhaga si Stockholm. Este, de asemenea, unul dintre orasele din lume in care este mai scump sa umpli cosul de cumparaturi: 499 de dolari pe luna pentru o familie medie.

Copenhaga (Danemarca) este al patrulea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 106,1 fara chirie (si 94,4 incluzand aceasta). Am comentat deja ca Europa, si in special, Copenhaga, este incredibil de bine reprezentata in lista celor mai scumpe orase de pe planeta, alaturi de Milano, Londra si Helsinki. Acest oras este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe 10 cumparaturi, deoarece media lunara depaseste 500 de dolari per familie.

New York (SUA) este al cincilea cel mai scump oras din lume, cu un scor de baza de 100,0 (inclusiv si excluzand chiria, deoarece este media stabilita). Cum s-ar putea altfel, Statele Unite au si orase foarte scumpe, cu New York (locul 5) si Chicago (locul 9), ambele in top 10. New York, mai exact, este si unul dintre cele 10 orase din lume in care este mai scump sa faci o achizitie: 479 de dolari pe luna.

Tokyo (Japonia) este al saselea cel mai scump oras din lume conform raportului UBS Bank, cu un scor de 99,5 fara chirie (si 89,7 inclusiv aceasta). Acest oras este si al patrulea cel mai scump din lume in ceea ce priveste cheltuielile cu mancarea, cu o cheltuiala medie lunara pe familie de 529 de dolari.

Milano (Italia) este al saptelea cel mai scump oras de pe planeta, cu un scor de 95,4 fara chirie (si 86,1 incluzand aceasta). Diferentele globale de putere de cumparare sunt evidente atunci cand se analizeaza cat de mult trebuie sa munceasca cetatenii fiecarei metropole pentru a merge la coafor, a cumpara un hamburger sau un iPhone. Astfel, o tunsoare standard pentru femei costa 94,32 USD in Zurich, in timp ce este doar 22,60 USD in Kiev sau 7,5 USD in Cairo.

Londra (Marea Britanie) este al optulea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 92,9 fara chirie (si 87,6 incluzand aceasta). Pretul pentru inchirierea proprietatilor si achizitiile generale din Londra este printre cele mai ridicate din lume, dar profiturile sunt acum mai mici decat cele mai mari capitale, precum Paris, Berlin si Madrid, potrivit unui studiu al administratorului de avere UBS. De exemplu, cand orasele sunt judecate dupa incasarile brute, Londra ocupa locul 24 in lume, unde salariile muncitorilor sunt la jumatate fata de Geneva si cu o treime sub nivelul de care se bucura new-yorkezii.

Chicago (SUA) este al noualea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 92,7 fara chirie (si 86,7 incluzand aceasta). In ceea ce priveste cat cheltuieste luna medie familia pe hrana, Chicago este una dintre cele mai scumpe din lume, cu o medie de 474 de dolari pe luna.

Helsinki (Finlanda) este al zecelea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 91,8 fara chirie (si 84,1 incluzand aceasta).

Sydney (Australia) este al 11-lea cel mai prohibitiv oras de pe planeta, cu un scor de 91,3 fara chirie (si 84,1 incluzand aceasta).

Paris (Franta) este al 12-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 91,2 fara chirie (si 88,0 inclusiv). Pe baza unui cos mediu de alimente, inclusiv produse consumate pe scara larga in Europa, precum painea, laptele si puiul, banca elvetiana UBS a remarcat Parisul drept unul dintre orasele in care mancatul este mai scump decat oriunde in lume. Astfel, media lunara la Paris este de 426 de dolari pe luna pentru o familie de trei persoane.

Oakland (SUA) este al 13-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 89,3 fara chirie (si 78,9 inclusiv). Consumatorii americani si canadieni apar ca cei mai bogati din lume in termeni reali, cu o putere de cumparare mult mai mare decat europenii, fara a lua in calcul Elvetia.

Stockholm (Suedia) este al 14-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 89,0 fara chirie (si 79,8 inclusiv).

Luxemburg (Luxemburg) este al 15-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 89,0 fara chirie (si 84,2 inclusiv).

Seul (Coreea de Sud) este al 16-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 88,3 fara chirie (si 77,4 inclusiv). Potrivit raportului bancii UBS, Seul este si unul dintre cele mai scumpe 10 orase din lume pentru a umple cosul lunar de cumparaturi: 593 de dolari in medie.

Dublin (Irlanda) este al 17-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 86,6 fara chirie (si 81,3 inclusiv aceasta).

Bruxelles (Belgia) este al 18-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 86,1 fara chirie (si 76,8 inclusiv).

Tel Aviv (Israel) este al 19-lea cel mai accesibil oras din lume, cu un scor de 85,4 fara chirie (si 77,0 inclusiv). Este curios cum in alte zone precum Africa, Johannesburg abia a reusit sa se strecoare drept cel mai scump oras; s-a clasat pe locul 53 dintre cele 77 de tari incluse in raport. A fost urmat de Nairobi (Kenia, locul 68), Lagos (Nigeria, locul 76) si Cairo (Egipt, locul 77).

Los Angeles (SUA) este al 20-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 83,3 fara chirie (si 79,7 inclusiv aceasta).

Panama City (Panama) este al 21-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 83,1 fara chirie (si 73,7 inclusiv). Acest oras este urmat cu o oarecare distanta de Buenos Aires, care apare pe pozitia 45, Santiago de Chile (48), Sao Paulo (52), Rio de Janeiro (56), Lima (61), Bogota (65) si Ciudad de Mexic (al 69-lea).

Viena (Austria) este al 22-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 83,0 fara chirie (si 72,8 inclusiv).

Munchen (Germania) este al 23-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 83,0 fara chirie (si 75,9 inclusiv).

Amsterdam (Olanda) este al 24-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 82,0 fara chirie (si 74,5 inclusiv).

Miami (Florida, SUA) este al 25-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 81,9 fara chirie (si 75,3 inclusiv). Privind la orasele din SUA, pentru a-si permite un iPhone X, de exemplu, londonezul mediu ar trebui sa lucreze 11,3 zile pentru a castiga cei 1.390 de dolari necesari, comparativ cu 6,7 zile lucratoare in New York.

Montreal (Canada) este al 26-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 81,4 fara chirie (si 68,6 incluzand aceasta).

Frankfurt (Germania) este al 27-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 81,2 fara chirie (si 73,3 incluzand aceasta).

Roma (Italia) este al 28-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 81,0 fara chirie (si 72,0 inclusiv aceasta). Continuand cu exemplul cat costa sa cumperi un iPhone in diferitele orase ale lumii, sa-l cumperi, cei care trebuie sa munceasca cel mai putin sunt angajatii din Zurich, Geneva si Los Angeles, iar cei care au cel mai mult, cei din Cairo si locuitorii din Mumbai si New Delhi.

Toronto (Canada) este al 29-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 81,0 fara chirie (si 71,6 inclusiv).

Berlin (Germania) este al 30-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 79,8 fara chirie (si 69,8 inclusiv aceasta). UBS a mai constatat ca, in timp ce preturile alimentelor in dolari au scazut semnificativ, avocado este deosebit de scump, preturile la Londra fiind a doua cea mai mare piata din lume.

Lyon (Franta) este al 31-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 79,4 fara chirie (si 68,7 incluzand aceasta).

Taipei (Taiwan) este al 32-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 78,7 fara chirie (si 72,7 inclusiv). Ca o curiozitate, in ciuda faptului ca este al 32-lea oras pe lista, este unul dintre cele mai scumpe 10 orase din lume pentru a face achizitii: o medie de 439 de dolari pe luna per familie.

Hong Kong (China) este al 33-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 76,5 fara chirie (si 81,5 inclusiv).

Madrid (Spania) este al 34-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 75,6 fara chirie (si 66,9 inclusiv). UBS subliniaza ca, in general, locuitorii oraselor europene si nord-americane tind sa se bucure de cea mai mare putere de cumparare dintre toate orasele de pe planeta.

Zagreb (Croatia) este al 35-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 74,5 fara chirie (si 63,7 inclusiv).

Dubai (Emiratele Arabe Unite) este al 36-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 73,6 fara chirie (si 72,8 inclusiv).

Atena (Grecia) este al 37-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 72,7 fara chirie (si 64,0 inclusiv aceasta).

Nicosia (Cipru) este al 38-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 72,6 fara chirie (si 62,1 incluzand aceasta).

Manama (Bahrain) este al 39-lea cel mai scump oras din lume, cu un scor de 70,8 fara chirie (si 63,1 incluzand aceasta).

Barcelona (Spania) este al 40-lea cel mai prohibitiv oras din lume, cu un scor de 70,3 fara chirie (si 64,1 incluzand aceasta).