Majoritatea studentilor au citit Jurnalul Annei Frank ; este un bestseller si o parte importanta a istoriei. Fie ca este privita ca un memento al Holocaustului sau ca scrieri remarcabile ale unui talent literar in devenire, povestea din spatele jurnalului Annei Frank este plina de controverse, dintre care unele se desfasoara inca.

In jurnalele sale, Anne include fapte despre nasterea ei in Germania in 1929, detalii despre mutarea familiei sale la Amsterdam cand Hitler a venit la putere si reflectii despre  ascunderea cu alte sapte persoane intr-o anexa secreta.

In timp ce Anne s-a ascuns mai mult de doi ani, ea si-a scris cele mai personale ganduri in jurnal. Vocea ei de adolescenta cu vise, zdrobiri si intrebari despre sexualitate le-a permis cititorilor sa se conecteze cu ea. Despre citatele Annei se vorbeste si astazi, iar proprietatea cuvintelor sale duce continuu la batalii legale pentru drepturile de autor. Multe fundatii nu pot fi de acord cu privire la modul in care pot duce mai bine mostenirea Annei.

Exista de fapt trei versiuni ale jurnalului Annei

Anne a inceput sa scrie in jurnalul ei ca o modalitate de a face fata situatiei sale si de a avea un spatiu pentru a-si impartasi gandurile fara judecata . Ea a mentionat: ,,Jurnalul meu si secretele pe care le impartasesc prietenilor mei nu sunt treaba [familiei mele]”.

A inceput sa scrie intr-un jurnal cu carouri rosii si verzi care i-a fost oferit cadou pentru ziua ei de 13 ani. Odata plina, a continuat in alte caiete. In jurul anului 1944, familia a surprins o emisiune radio prin care ii cerea pe cetateni sa tina conturi scrise despre intamplarile din timpul razboiului. Anne a decis sa-si transforme jurnalele intr-un roman numit Anexa secreta . Apoi a inceput un nou caiet pentru a-si lustrui jurnalul anterior, rescriindu-l si editandu-l pentru tiparire.

Anne a scris 324 de pagini din noua carte inainte ca nazistii sa descopere familia ascunsa. Cand Otto Frank a obtinut jurnalele dupa razboi, a vrut sa-si indeplineasca dorinta fiicei sale de a le vedea publicate. El a compilat lucrarea ei intr-o a treia carte, dar a editat cuvintele Annei pentru a elimina mai multe mentiuni despre sex, pubertate si scrieri care ar putea afecta reputatia familiei.

Otto Frank a omis cinci pagini din jurnal

In 1998, directorul Centrului Anne Frank, Cornelis Suijk,  a prezentat cinci pagini libere pe  care Otto Frank le-a omis din jurnalul publicat al Annei. Otto le-a dat lui Sujik pentru pastrare inainte de a muri.

Probabil ca paginile au fost lasate deoparte pentru ca Anne le-a folosit pentru a exprima furia fata de relatia mamei si a parintilor ei. Suijk a imprumutat paginile scriitoarei Melissa Muller , care se afla in proces de a crea o biografie Anne Frank. Ulterior i s-a spus, totusi, ca nu poate cita direct jurnalul, deoarece se considera ca incalca legea drepturilor de autor.

Paginile au provocat, de asemenea, un conflict intre organizatii: Fondul Anne Frank, care este o fundatie din Elvetia, care detine drepturile de autor asupra cartii publicate, si Institutul de Stat Olandez pentru Documentarea Razboiului, caruia Otto a dat custodia jurnalelor. Fondurile Anne Frank au afirmat ca Suijk a actionat ilegal. La randul sau, Suijk a acuzat fundatia ca a profitat de Anne, fara a imparti banii cu alte cauze legate de Anne Frank, precum a sa.

In plus, Fondurile Anne Frank se aflau in conflict cu Casa Anne Frank , un muzeu de acasa unde s-a ascuns familia Frank. Fondurile Anne Frank au luat masuri legale impotriva Casei Anne Frank pentru a cere returnarea scrisorilor si a altor documente imprumutate. Fundatia elvetiana a castigat cazul.

Dreptul de autor european asupra cartii limiteaza accesul cititorilor

Conform legilor drepturilor de autor din Europa, lucrarile intra in domeniul public la 70 de ani de la moartea creatorului, programate initial pentru 2016 in cazul jurnalului Annei. Cu toate acestea, organizatia nonprofit care detine drepturile de autor, Anne Frank Fonds, a presupus ca Otto Frank a editat manuscrisul in mod semnificativ, asa ca a creat in esenta o noua carte si ar putea fi numit co-autor. De cand Otto a decedat in 1980, lacuna le-a permis extinderea drepturilor de autor in Europa pana in 2050.

Fundatia a sustinut ca a extins drepturile de autor pentru a se asigura ca cartea nu va fi exploatata comercial sub forma de marfuri cu citatele Annei, de exemplu. Deoarece castigurile din vanzarile de carti se indreapta catre mai multe organizatii caritabile pentru copii, totusi, unii oameni cred ca fundatia vrea in principal banii din pastrarea drepturilor de autor.

Exista, de asemenea, ingrijorari ca cartea va avea un numar limitat de cititori, deoarece este disponibila numai comercial. Altii au sugerat daca Anne este coautor, se poate presupune ca cuvintele si gandurile de pe pagina nu sunt doar ale ei.

Nici Muzeului Annei, nici unui biograf nu li s-a permis sa foloseasca cuvintele ei exacte

Pastrarea Anne Frank Fond asupra drepturilor de autor ale jurnalului reglementeaza cat de mult pot folosi altii cuvintele Annei . Istoricii si membrii Casei Anne Frank din Amsterdam si-au exprimat ingrijorarea cu privire la modul in care vizitatorii muzeului ar putea sa o onoreze pe Anne doar in moduri restranse din cauza posibilitatii unui proces privind drepturile de autor. Un istoric a rezumat argumentul spunand: ,,El apartine domeniului public. Face parte din memoria si patrimoniul nostru colectiv”.

Un biograf al Annei Frank nu avea voie sa foloseasca cuvintele exacte ale Annei din jurnalul ei, deoarece nu avea permisiunea . In plus, cel putin doua piese adaptate din jurnal  nu aveau voie sa foloseasca citate directe.

Anne a scris despre trupul ei si despre perioada ei, dar aceasta a fost editata de tatal ei

Cand tatal Annei i-a editat jurnalele in forma de carte, a omis mai multe referinte la sex , anatomie feminina si menstruatie. Nu este sigur de ce Otto Frank a editat aceste piese, dar prin aceste pasaje lipsa, cititorul o poate vedea pe Anne ca o adolescenta mai umanizata.

Anne a aflat despre anatomie explorand corpul ei si a scris despre vaginul ei. Ea a comentat: “Exista mici cute de piele peste tot, cu greu o gasesti. Gaura mica de dedesubt este atat de teribil de mica incat pur si simplu nu-mi pot imagina cum poate un barbat sa intre acolo, sa nu mai vorbim despre cum un copil intreg poate iesi! “

Mentiunile Annei despre perioada ei au fost, de asemenea, editate de tatal ei. Liniile de genul ,,PS. Am uitat sa mentionez vestea importanta ca probabil imi voi lua menstruatia curand. Imi dau seama pentru ca tot gasesc un frotiu albicios in chiloti”, au fost taiate din text. Ea a reflectat si asupra conversatiilor pe care le-a purtat cu Peter van Pels cu privire la numele organelor genitale masculine si feminine.

Peste 60 de ani mai tarziu, dupa ce a publicat o versiune a cartii cu acele pasaje nemodificate, o mama  s-a plans la scoala fiicei sale de modul in care jurnalele Annei i-au facut copilul sa se simta inconfortabil, confirmand temerile lui Otto cu privire la continut.