Atunci cand vine vorba de petrecerea timpului liber vara, indiferent de finante, litoralul autohton este principala destinatie a romanilor. Saptamana aceasta StiriDeBine.ro va reaminteste de anotimpul cald intr-o continuare a seriei care vorbeste despre Romania in care vom descoperi modul in care statiunea Mamaia a ajuns sa reprezinte ceea ce este astazi.

Mamaia nu a fost intotdeauna atat de aglomerata. In anul 1906, statiunea arata precum Vama Veche de acum cativa ani. Intr-un fel, statiunea s-a intors in trecut, deoarece la inceputul secolului al XX-lea aceasta era o destinatie frecventata de oameni bogati, dar mai ales de Familia Regala a Romaniei.

Va suna cunoscut numele de Anghel Saligny? Acest faimos inginer dobrogean este cel care a intuit potentialul pe care zona il avea pentru a atrage cat mai multi oameni, care la randul lor aveau nevoie de distractie. Astfel a aparut Satul de Vacanta.

Dar pe atunci lucrurile aratau un pic altfel decat acum; casele erau din lemn, restaurantele aratau precum baracile de pescuit, iar femeile si barbatii isi puneau costumele  de baie cu maneci lungi. Cladirile impozante au aparut dupa ce oamenii au scapat de grija celui de-Al Doilea Razboi Mondial, si atunci, in sfarsit, dunele de nisip au fost nivelate.

Desi multi romani nu se gandesc la acest lucru, faima statiunii se datoreaza in mare parte Familiei Regale a Romaniei. In anul 1922, Regele Ferdinand si Regina Maria au construit palatul regal “Cara-Dalga”. Regina Maria chiar a scris in memoriile sale “Mamaia a adus mereu multa bucurie noua tuturor”.

Urmand exemplul acestui palat, romanii au inceput sa isi construiasca vile la malul Marii Negre, pentru ca mai apoi in 1925 sa fie ridicat celebrul Cazino.

Cazinoul este un simbol al epocii de aur al statiunii, cand oameni din intreaga Europa veneau in acest loc, dar numai cei cu bani isi permiteau ca destinatie de vacanta insorita statiune romaneasca.

Odata cu venirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, oamenii nu au mai fost interesati de mare si de soare, ceea ce a dus la distrugerea caselor de vacanta de aici, din cauza patrulelor germane, turcesti si rusesti.

Despre urmarile acestui razboi asupra statiunii, Printesa Ileana, fiica Reginei Maria, scria:“Am avut inca o incercare de a aduce inapoi trecutul pentru copiii mei. Am facut o vizita la plaja superba din  Mamaia, pe care parintii mei construisera o superba vila italieneasca. Acolo, uneori, cand eram mica, dansam la data de 15 august, cu ocazia zilei Marinei noastre. La inceput nu am gasit locul, atat de multe case se ridicasera in jurul ei. Erau toate distruse acum, iar cum mergeam printre ele, am recunoscut dintr-o data vila dupa forma ei. Era, si ea, o ruina.”

Abia in anii ’50 statiunea a inceput sa se dezvolte pentru cei care in trecut o devastasera. Pentru a avea o statiune frumoasa, pe placul comunistilor, din anul 1959 au inceput sa se construiasca cladiri din beton si otel care nu faceau altceva decat sa aminteasca de marile orase comuniste.

S-a construit mult, astfel ca in anii ’70 pe litoralul romanesc erau aproximativ 60 de hoteluri si mult mai multe restaurante.

Ajunsa in anii ’90, statiunea a trebuit sa dea piept cu istoria atunci cand caderea Zidului Berlinului a reprezentat pierderea unui numar foarte mare de turisti straini, dar dupa multi ani de retrocedari, statiunea a ajuns sa fie comparata cu una occidentala.

Vinerea viitoare, StirideBine va asteapta la un nou material in carevom vorbi “de bine” despre Romania si despre ceea ce o face sa fie o tara care merita, trebuie si descoperita!