Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, cunoscut în istorie sub numele de Nero, a fost unul dintre cei mai controversați împărați pe care romanii i-au avut.

El a condus Roma timp de 14 ani, între 54 și 68 după Hristos și rămâne în istorie prin cruditățile de care a dat dovadă.

Nero s-a născut pe 15 decembrie 37, în localitatea Antium, aflată la malul mării. Tatăl său a murit pe când Nero avea doar 3 ani, în timp ce mama sa a fost exilată de Caligula pe insulele Ponzine. Totuși, Claudius s-a căsătorit cu mama lui Nero, Agrippina, iar acesta a fost adoptat și numit moștenitor. Astfel, în anul 54, când Claudius a murit, Nero a acceptat să fie noul împărat al romanilor deși avea doar 16 ani.

De ce este atât de cunoscut Nero în istorie

Despre Nero s-au făcut 29 de filme cunoscute, este un personaj prezent în jocuri video, iar recent compania Quickspin a lansat jocul Nero’s Fortune, în care cel mai dorit simbol sunt flacările lui Nero. Jocul poate fi accesat în online casino la Unibet.

Așadar, Nero este un personaj foarte popular, dar ce îl face atât de cunoscut inclusiv în zilele noastre? În primul rând, cruzimile de care a fost în stare în perioada în care i-a condus pe romani.

Se presupune inclusiv că a fost părtaș la moartea lui Claudius, tatăl său, pentru a prelua domnia. Claudius a fost otrăvit prin intermediul unor ciuperci oferite de mama lui Nero, Iulia Agrippina.

Ajuns pe tron, Nero s-a îndepărtat de mama sa, a ordonat să fie alungată din palat, iar apoi aceasta a fost ucisă, sub pretextul că ar fi ordonat moartea lui Nero. Anterior, el a încercat să o otrăvească și chiar să facă în așa fel încât acoperișul camerei în care dormea să se prăbușească peste ea.

De asemenea, Nero a comis multe alte crime, iar printre victimele sale au căzut și multe femei. El mai este recunoscut și pentru stilul de viață dezordonat pe care îl avea, fiind adesea în rolul de tâlhar deși era împărat.

Nero și marele incendiu al Romei

În dimineața zilei de 19 iunie 64, o explozie uriașă a avut loc în magazinele din Circus Maximus, iar focul s-a extins foarte rapid în mai multe zone din Roma. Practic, în următoarele nouă zile, trei cartiere din Roma au fost distruse complet, iar alte șapte au fost grav afectate.

Conform unor istorici, Nero ar fi fost văzut pe acoperișul palatului său în timpul incendiului, în timp ce cantă o epopee greacă. La acel moment, Nero a fost bănuit de faptul că ar fi pornit focul pentru a curăța terenul deoarece dorea să construiască mai multe palate pe Dealul Palatin.

Totuși, Nero a dat vina pe creștini și mulți dintre aceștia au fost crucificați. Printre victime s-au aflat și Sfinții Petru și Pavel, uciși în anul 66.

Cum a murit Nero

În anul 68, în urma revoltelor din imperiu, Nero a pierdut puterea. El a rămas fără sprijinul pretorienilor și al servitorilor și a fost nevoit să se ascundă într-o vilă la marginea Romei. Era căutat de oamenii care doreau să-și facă dreptate, iar Nero a știut acest lucru, astfel că a decis să-și pună singur capăt zilelor.

În ultimele clipe din viață, Nero a exclamat: “Ah, ce artist piere odată cu mine!”. De altfel, dincolo de atrocitățile pe care le-a comis, Nero este cunoscut și pentru pasiunea pentru cultură pe care o avea. Dar istoria îl consemnează însă ca fiind unul dintre cei mai mari tirani pe care romanii i-au avut vreodată la conducere.