Harmat Zoltan (Shimson Stern) s-a nascut la Sighet la 20 august 1900, primul dintre cei sapte copii ai lui Hugo Stern, profesor al unui “heder” (scoala elementara evreiasca) din oras. Elev al gimnaziului piarist (azi Colegiul National “Dragos Voda”), tanarul Zoli s-a distins prin cunostintele de matematica, latina si… pian: dupa bacalaureat, a intentionat sa studieze muzica dar, dupa ce si-a dat seama ca nu va ajunge “al doilea Liszt Ferenc”, cum declara biografilor, s-a inscris la Facultatea de Arhitectura din Budapesta pe care a absolvit-o in anul 1924.

Dupa un an de practica, a emigrat in Palestina de unde s-a intors de cateva ori la Sighet pentru a-si vizita rudele: ultima oara a fost cu cateva zile inainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, reusind sa se intoarca in Ierusalim cu ultimul vapor “de pace”. Dupa razboi, nu mai avea la cine sa revina in orasul natal: familia a pierit in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Ajuns in anul 1925 in Palestina, este angajat de arhitectul englez Albert Clifford Holliday (1897-1960), consilier in probleme de urbanism pe langa guvernul palestinian (NA. Lui Clifford i se datoreaza si restaurarea Zidului Plingerii). Curand, tanarul colaborator sighetean, va ajunge la fel de celebru si important: impreuna cu arhitectul englez va proiecta cladirea Asociatiei Biblice, Biserica “St. Andrei”, ambulatoriul Spitalului Oftalmologic “St. Ioan” (azi hotelul “Mount Sion”) si Primaria din Ierusalim. Dupa terminarea contractului cu guvernul palestinian, in anul 1935 Albert Clifford Holliday se intoarce in Marea Britanie, Harmat Zoltan ramanand sa continue efortul pentru reconstructia orasului. Este perioada in care se construieste cladirea Postei Centrale, Banca Nationala si cladirea societatii de asigurari “Generali”. Pe langa cladirile unor institutii, Harmat Zoltan a proiectat si construit case pentru locuitorii evrei si arabi ai Ierusalimului.

Printre cele mai remarcabile se numara vila “Bet Salom” construita pentru avocatul Salom Horowitz, unul din fondatorii Orchestrei Filharmonice din Palestina sau vila “Hanna Salame” construita la comanda unui comerciant crestin de origine araba. Una dintre bijuteriile arhitecturale semnate de Harmat Zoltan este hotelul “Holy Land” (Malon Erec Ha-C’vi), construit pe coasta dealului Ras al-Karani, hotel inaugurat in 1958 cu ocazia implinirii a zece ani de la infiintarea statului Israel. Ulterior, cladirea a fost demolata pentru a da loc unui banal cartier de blocuri, fotografiile si macheta pastrandu-se insa in muzeul orasului. In semn de apreciere pentru bogata activitate si contributia la dezvoltarea arhitecturala a orasului, primaria Ierusalimului a decernat lui Harmat Zoltan distinctia Medalia de Aur a Ierusalimului, medalie pe care primarul Teddy Kollek i-a dus-o personal la spitalul “Saarei Tzedek” unde arhitectul sighetean era internat. Harmat Zoltan a incetat din viata la 1 iunie 1985 intr-un cami de batrani de langa Ierusalim.

Soarta face ca, in cei 60 de ani de activitate in care a Harmat Zoltan a proiectat si construit peste o suta de cladiri publice si particulare, el n-a detinut niciodata o locuinta personala.