Unele banci au ramas fara lei in aprilie si au luat 3,3 miliarde de euro de la BNR, fiind pentru prima data din 2009 cand iau sume atat de mari, scrie Ziarul Financiar.

Unii Bancherii au ramas in pana de lei in luna aprilie si au apelat la credite de urgenta de la BNR pe o zi, insumand 14,4 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), la o dobanda Lombard de 9,25%, cu patru puncte peste dobanda cheie.

Este pentru prima data dupa o pauza de peste doi ani cand bancile imprumuta asa de mult, sumele apropiindu-se de volumele atrase in momentele tensionate de la sfarsitul anului 2008 si din 2009.

Intrebarea este de ce bancile care au apelat la aceste imprumuturi de urgenta in aprilie nu au vandut pe piat secundara titurile pe care le-au lasat la BNR in garantie decat sa le refinanteze la 9,25%.

Analistii cred ca accesarea facilitatii de credit pe o zi din aprilie a venit de la o banca mai mare sau de la mai multe care au avut necesitati urgente de bani, iar suma consistenta reflecta mai degraba o problema mai ampla legata de accesul la finantare decat un simplu accident.

„A fost un apel izolat, nu a fost vorba despre o majoritate a bancilor din Romania care au accesat facilitatea de credit in acea zi si atunci nu ne asteptam ca povestea sa se repete sistematic”, a declarat Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu politica monetara.

Noul guvern amana managementul privat cu jumatate de an

Potrivit declaratiilor fostului premier Razvan Ungureanu, in luna mai ar fi urmat sa avem primii manageri privati la conducerea unor companii de stat. Noul ministru al Economiei a anuntat insa ca termenul se amana pentru octombrie, scrie Romania Libera.

A trecut un an de la incheierea acordului preventiv cu Fondul Monetar International care prevedea, printre altele, demararea privatizarilor si numirea de manageri privati la conducerea companiilor de stat. Autoritatile romane anuntasera la acea vreme ca va urma vanzarea unor pachete semnificative de actiuni la companiile energetice de stat.

In luna martie 2012, Lucian Bode care detinea functia de ministrul al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri declara ca managementul privat va fi implementat mai intai la Oltchim, Romarm si Hidroelectrica, dupa care va urma compania Electrica Furnizare.

Mai mult, actionarii Oltchim aprobasera in Adunarea Generala Ordinara, declansarea procedurilor de selectare a noilor administratori, conform Ordonantei de Urgenta 109/2011.

O luna mai tarziu, fostul premier Razvan Ungureanu a anuntat ca patru companii de stat vor avea management privat in maximum o luna. Lista scurta cu propunerile pentru directori generali a fost realizata pana la 30 aprilie 2012 pentru Hidroelectrica, Oltchim si Romarm si urm sa fie definitivata pana la 15 mai 2012 pentru Electrica Furnizare si Complexul Oltenia.

Pentru acest an, aceste patru companii de stat ar fi urmat sa aiba management privat.

Au fost desemnate si firmele de selectie manageri (executive search) pentru Hidroelectrica, Romarm, Oltchim (castigator a fost Egon Zehnder International).

Mai urma achizitia firmelor de selectie manageri pentru Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia. Ultima etapa, dupa alcatuirea listelor scurte cu propuneri de directori, consta in numirea directrilor generali de catre Consiliile de Administratie ale companiilor.

Dupa demiterea Guvernului Ungureanu, lucrurile insa s-au schimbat. Primii manageri privati nu ii vom vedea la conducerea companiilor de stat in luna mai ci cel mai devreme in octombrie.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca managementul privat al companiilor de stat prevazute in acordul cu FMI va fi numit pana in luna octombrie, iar primele societati vizate sunt Hidroelectrica si Transgaz.

Daniel Chitoiu a precizat ca primele companii care vor beneficia de management privat vor fi Hidroelectrica si Transgaz.Alaturi de Transgaz si Hidroelectrica, Oltchim, Romarm si Electrica Furnizare se numara printre societatile de stat la conducerea carora vor fi numiti manageri privati.

Printre companiile de stat pentru care vor fi selectati, ulterior, manageri privati, conform angajamentelor asumate fata de FMI, se numara Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transelectrica si Romgaz.

Ponta va continua proiectele PDL criticate legate de privatizarea din energie

Guvernul Ponta nu a mai schimbat tintele asumate de Guvernul Ungureanu in privinta privatizarilor din energie desi cand era in opozitie, USL a protestat impotriva “privatizarilor pe nimic” si a ridicat un semn de intrebare asupra oportunitatii listarilor companiilor din energie, indica draft-ul Scrisorii de Intentie agreata cu FMI, obtinut de Bursa.

Se pare ca actualul guvern a fost convins rapid de oficialii FMI ca privatizarea companiilor energetice trebuie realizata, avand in vedere schimbarea radicala de viziune.

In textul motiunii care a daramat Guvernul Ungureanu, USL arata ca vanzarea a 15% din Transelectrica prin oferta secundara la Bursa de Valori Bucuresti nu a adus cine stie ce bani la bugetul de stat (n.r. in diverse ocazii, parlamentarii USL s-au plans ca suma nu acopera nici macar contravaloarea modernizarii unei statii electrice) si ca “se ridica numeroase semne de intrebare pentru ca Guvernul Ungureanu doreste sa continue vanzarea unor pachete de actiuni la companii extrem de importante pentru siguranta si securitatea nationala”.

Acum, de cand este la putere, Guvernul Ponta a schimbat, brusc, foaia si continua proiectele PDL din energie, care au fost asumate si in cadrul negocierilor cu FMI. Cel putin asa arata draft-ul Scrisorii de Intentie agreata cu FMI.

Noul Executiv se angajeaza sa accelereze procesul de vanzare pe Bursa a unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat la companiile energetice.

Astfel, potrivit documentului citat, autoritatile au propus lansarea vanzarii a 15% din actiunile Transgaz la finele lunii iunie 2012, listarea Romgaz la jumatatea lunii septembrie a acestui an, listarea Hidroelectrica la jumatatea lunii octombrie si listarea Nuclearelectrica la finele anului curent.

Scrisoarea mai arata ca actualul Guvern va lansa, pana in 2013, si licitatiile pentru vanzarea pachetelor majoritare de actiuni detinute de stat la companiile de distributie din cadrul Electrica, la Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucuresti dar si la complexurile energetice Oltenia si Hunedoara (infiintate prin restructurarea, in acest an, a unitatilor de productie existente).

In documentul agreat cu FMI, proaspatul Executiv se angajeaza sa rezolve situatia Termoelectrica SA, care va intra in lichidare in septembrie. Unitatile termo de la Braila si Galati au fost separate legal de Termoelectrica pentru a putea intra in companiile mixte create cu E.ON si Enel.

„Baietii destepti” din energie

Tot din Bursa aflam despre negocierile de pret la energie. Draft-ul scrisorii de intentie agreat cu FMI arata ca 9 din cele 10 companii furnizoare de electricitate care au contracte directe cu Hidroelectrica au acceptat negocieri de pret in crestere si reduceri de cantitati.

Dar negocierile vor mai fi prelungite si in luna mai avand in vedere investigatiile declansate de Consiliul Concurentei si Comisia Europeana.

Autoritatile promit sa faca publice aceste contracte cu baietii destepti in termen de 30 de zile de la finalizarea negocierilor si se angajeaza sa impuna tranzactionarea pe platforma OPCOM a tuturor cantitatilor de energie disponibile la producatorii controlati de stat.

Ce este TVA simplificata si cum se aplica

Declararea firmelor mici neplatitoare de TVA, masura promisa de guvernul Ponta, nu poate fi introdusa fara acordul CE, scrie Evenimentul Zilei.

“Optam pentru un tip de TVA simplificata in materie de raportare, urmarire si plata, care s-a negociat cu organismele internationale pentru intreprinderile mici”, a spus Florin Georgescu, ministru de Finante. Nediscutata inca cu partenerii sociali, propunerea este inca neclara, spun specialistii fiscali.

Ce s-ar putea ascunde in spatele TVA simplificata? Alexander Milcev, tax partner la Ernst&Young, isi aminteste ca acum sase luni s-au purtat la guvern discutii despre despre simplificarea TVA pentru firmele mici, dar nu este clar daca propunerea ministrului de Finante la asta se refera. Potrivit acestuia, masura exista deja in Anglia, dar sub o forma usor diferita de aceea care ar putea fi implementata de guvernul Ponta.

Partea cea mai interesanta a anuntului ministrului Georgescu este insa ca simplificarea va veni la pachet cu declararea micilor firme, cu rulaje de doar cateva mii de euro, ca entitati neplatitoare de taxa pe valoarea adaugata.

Insa, spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot, masura va putea fi luata doar dupa ce se obtine aprobarea Comisiei Europene. “O eventuala modificare a statutului TVA pentru firmele mici nu se poate adopta in legislatia interna de TVA decat dupa discutarea si aprobarea oricaror propuneri de acest fel de catre Comisia Europeana. Pana atunci este doar un deziderat”, a spus Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot.

In aceeasi situatie, spune consultantul fiscal, se afla si reducerea TVA la alimente, care, insa, ar putea fi implementata cel mai devreme dupa alegerile din toamna, dupa cum a declarat Florin Georgescu.